Werknemers hechten meer en meer waarde aan technologie op de werkvloer volgens studie

samenwerken met AI

Een studie van Oracle en Workplace Intelligence suggereert dat bedrijven maar beter inzetten op technologie. Werknemers vinden een technologische ondersteuning namelijk zo belangrijk in hun werkleven dat ze anders wel eens van baan kunnen wisselen.  

De veranderingen die de pandemie teweeg heeft gebracht op het werkleven, doet werknemers ook nadenken over wat zij belangrijk vinden in het leven. Zo geeft 35 procent van de Nederlandse respondenten aan dat sinds de pandemie de werk-privébalans belangrijker is en 30 procent denkt hetzelfde over flexibiliteit op de werkplek.  

Wat werknemers daarnaast nog missen op het werk speelden ook een belangrijke rol in de studie van Oracle en Workplace Intelligence. 55 procent van de deelnemers zou langer bij een bedrijf blijven dat technologie zoals AI, inzet om loopbaanontwikkeling te ondersteunen.  

De resultaten komen uit een onderzoek van Oracle en Workplace Intelligence, een onderzoeksbureau op het gebied van HR. Meer dan 14.000 werknemers, managers, HR-leidinggevenden en leiders op het hoogste managementniveau vulden de enquête in. Het onderzoek was gericht op fulltimewerknemers van 22 tot 74 jaar oud, die fysiek verspreid woonden over dertien landen.  

Technologische ondersteuning  

Technologie heeft het potentieel om loopbaanondersteuning te bieden op verschillende vlakken. Daarbij gaat het dan over aanbevelingen over de manier waarop hij of zij nieuwe vaardigheden aanleert (36 procent). Verder willen werknemers weten welke vaardigheden zij nodig hebben voor de toekomst (36 procent). Tot slot verwachten zij digitale ondersteuning bij de loopbaanontwikkeling (32 procent). In totaal geeft 85 procent van de werknemers, managers en leidinggevenden aan nood te hebben aan die ondersteuning. 

“De resultaten laten duidelijk zien dat investeringen in vaardigheden en loopbaanontwikkeling nu een belangrijke onderscheidende factor is voor werkgevers, omdat dit in grote mate bepaalt in hoeverre werknemers de controle kan worden teruggegeven over hun persoonlijke leven en carrière”, aldus Dan Schawbel, managing partner bij Workplace Intelligence. 

Hij moedigt bedrijven aan om te luisteren naar wat de werknemers vraagt: “Bedrijven die investeren in hun werknemers en hun ontwikkelingskansen bieden, zullen profiteren van productief en betrokken personeel.”

lees ook

In 2022 zullen de IT-uitgaven de 4,5 biljoen dollar naderen, volgens Gartner

Groot vertrouwen in technologie  

Werknemers geven aan dat ze vertrouwen op technologie bij het nemen van beslissingen. Een groot aantal ondervraagden (82 procent) geeft aan dat ze denken dat technologie beter kan helpen met mentale problemen dan mensen.   

Als er zich problemen voordoen op het werk, kan technologie ook een helpende hand bieden. Maar liefst 68 procent geeft namelijk aan liever te praten met een robot dan met een manager over stress op het werk.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home