Gartner: ‘AI neemt taken project manager voor 80 procent over tegen 2030’

project management

Hoe meer artificiële intelligentie doordringt op de werkvloer, hoe meer menselijke taken worden geautomatiseerd, ook op vlak van project management. Gartner voorspelt dat tegen 2030 zo’n 80 procent van de taken van een project manager door AI zullen worden uitgevoerd.

Gartner verwacht dat de markt van projectbeheersoftware de komende jaren flink wordt verstoord. Aan de ene kant zullen leveranciers hun software zwaar met artificiële intelligentie doorspekken, terwijl aan de andere kant ook nieuwe leveranciers met AI-oplossingen op het toneel zullen verschijnen.

Taken zoals dataverzameling, opvolging en rapportage zullen worden overgenomen door artificiële intelligentie, chatbots en andere nieuwe technologieën. “AI gaat een revolutie ontketenen in de manier waarop leiders van programma- en portfoliomanagement (PPM) technologie gebruiken om hun bedrijfsdoelen te ondersteunen”, zegt Gartner-analist Daniel Stang. “Op dit moment voldoen de beschikbare tools niet aan de vereisten van de digitale business.”

80 procent

Tegen 2030 zou zo’n 80 procent van de taken van een project manager volgens Gartner worden geautomatiseerd. Naarmate die standaardtaken worden overgenomen, evolueert de rol van de mens naar het beheren van de AI.

“Met behulp van conversationele AI en chatbots kunnen PPM- en PPO-leiders beginnen hun stemmen te gebruiken om een PPM-softwaresysteem te bevragen en opdrachten uit te voeren, in plaats van hun toetsenbord en muis te gebruiken”, denkt Stang. “Naarmate AI zich nestelt in de PPM-softwaremarkt, zien PMO’s die ervoor kiezen om de technologie te omarmen dat onvoorziene projectproblemen en risico’s die samenhangen met menselijke fouten, worden verminderd.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home