Huawei klopt aan bij de Amerikaanse rechter met het verzoek om niet meer als bedreiging voor de nationale veiligheid geclassificeerd te worden.
Huawei wil heel graag geen bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS meer zijn. Daarvoor klopt het aan bij de rechtbank. De Chinese telecomreus speelt dat de Amerikaanse communicatieautoriteit FCC zijn boekje te buiten is gegaan door Huawei eind 2020 nog snel in de ban te doen. Dat gebeurde op vraag van ex-president Trump, die een persoonlijke vendetta met Huawei specifiek en China in het algemeen voerde.
De FCC bande Huawei omwille van ‘een veelvoud aan bewijzen’ van ‘verschillende agentschappen’ dat Huawei in opdracht van China zou spioneren. Twee jaar na het begin van de Amerikaanse oorlog tegen Huawei is er echter nog geen enkel concreet bewijs naar buiten gekomen om die bewering te staven. Een recent communiqué vanuit de VS nam de vorm aan van een PDF waaruit het gevaar van Huawei moest blijken aan de hand van verschillende feiten, zoals het feit dat Trump maatregelen had genomen tegen Huawei.
De aanhouder wint?
Ondanks het onbestaande publieke bewijs houden de VS vol. Onder president Biden blijft de FCC achter zijn beslissing staan. Huawei claimt dat de dienst haar bevoegdheid te buiten is getreden en de maatregelen de ganse telecomsector schade toebrengt. Het lijkt erop dat Huawei niet meteen van Biden hoeft te verwachten dat alle maatregelen worden teruggedraaid. Dat zou in het kader van een consequent beleid ook moeilijk liggen.
lees ook
Europese Unie werkt aan overkoepelende certificatie voor 5G-hardware
De administratie van de nieuwe president komt evenmin met publiek bewijs naar buiten om de anti-Huawei-beweringen te staven. Het is nu aan de rechter om te oordelen. Kiest die om Huawei te volgen, dan zou dan een eerste stap zijn richting de normalisering van de relaties van het Chinese bedrijf met het Westen.