VS President Biden belooft duidelijke reactie op Chinese cyberaanvallen

vs president joe biden

De nieuw aangestelde Biden-administratie in de VS heeft China aangeduid als meest gevaarlijke natie op dit ogenblik. Het lanceert daarom een plan om geavanceerde technologie meer te reguleren en om onder andere Chinese cyberaanvallen te counteren.

De VS bundelt de nieuwe aanpak in een Interim National Security Guidance-document. Daarin staat dat China technologische vooruitgang kan koppelen aan andere capaciteiten, wat het de meest gevaarlijke natie maakt op deze aardbol. In het document wordt China gelabeld als een land dat zich steeds meer assertief opstelt. Naast China passeren ook Rusland, Noord-Korea, Iran en geweldadige extremisten de revue als de belangrijkste tegenstanders van de VS.

De Biden-administratie wil een moderne architectuur van internationale samenwerking met geallieerde landen opbouwen om hedendaagse gevaren zoals cyberaanvallen en digitaal autoritarisme efficiënt te bestrijden.

Kwantum en AI

Kwantumcomputers en artificiële intelligentie kunnen volgens het document de economische en militaire balans tussen de landen verstoren. Opkomende technologie glipt vaak door de mazen van het net en heeft nood aan grenzen op vlak van misbruik of malafide acties. Het doel van de nota is om nieuwe globale normen te forceren binnen online wereld.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Tot slot heeft de Biden-administratie geen schrik om verder te gaan dan diplomatie alleen. Het wil landen verantwoordelijk stellen voor destructieve, disruptieve en destabiliserende cyberaanvallen. Het schuwt geen snelle tegenreactie in gelijkaardige proporties. Om zich extra te wapenen, wordt er dubbel zoveel focus gelegd op investeringen rond wetenschap en technologie en krijgt STEM binnen educatie extra aandacht.

De duidelijke taal richting China doet vermoeden dat na Trump nu ook Biden streng zal blijven optreden. De huidige handelsoorlog tussen China en de VS maakt heel wat slachtoffers met Huawei als grootste verliezer. Huawei vroeg begin februari aan het Amerikaanse Hof om de ban op te heffen rond mogelijke veiligheidsrisico’s. Ondanks het onbestaande publieke bewijs houdt de VS voet voorlopig bij stuk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home