VS overweegt opsplitsing Google na rechtszaak zoekdominantie

google

Naar aanleiding van de antitrustzaak tegen Google’s zoekdominantie overweegt de VS om Google op te splitsen om zo de zoekmonopolie aan te pakken.

Begin augustus werd Google aangeduid als monopolist door een Amerikaanse rechter. De zoekgigant zou een onrechtmatige dominantie hebben uitgebouwd rond zijn zoekmachine. Hiervoor sloot het bedrijf miljardendeals met onder andere Apple. Nu lopen er gesprekken over hoe die overtreding opgelost kan worden, en komt het scenario van de opsplitsing van Google naar voren. De rechter plant een nieuwe hoorzitting in op 6 september.

Opsplitsing overwogen

Momenteel nemen ambtenaren van het ministerie van Justitie in overweging welke maatregelen ze een federale rechter gaan vragen om een bevel tegen de zoekgigant uit te vaardigen, volgens drie personen met kennis van de beraadslagingen, gemeld door de New York Times. Er werden diverse voorstellen besproken, waarvan het opsplitsen van onderdelen van Google er één is, zoals de Chrome-browser of het Android -smartphonebesturingssysteem.

Daarnaast zijn er nog enkele scenario’s die in rekening genomen worden. Deze betreffen het dwingen van Google om zijn gegevens beschikbaar te maken voor rivalen, of de lopende miljardendeals te beëindigen. Volgens de mensen met kennis van zaken, komen bedrijven, experten en de overheid samen om de voorstellen te bespreken.

lees ook

Google aangeduid als monopolist in rechtszaak tegen zoekdominantie

Rechter Amit P. Mehta, die het vonnis velde in Google’s antitrustzaak, vraagt het ministerie van Justitie en Google om voor 4 september met een procedure te komen zodat een oplossing bepaald kan worden. De hoorzitting is gepland op 6 september.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home