VS lost ijzeren greep op Huawei voor niet-5G-business

Huawei
-

Het lijkt erop dat de VS zich flexibel opstelt rond het uitdelen van handelslicenties met Huawei. Alles wat niet te maken heeft met 5G, maakt grote kans op een positief antwoord. Het biedt een potentiële levenslijn voor het smartphonesegment van Huawei dat zwaar is geraakt.

Volgens Financial Times krijgen chipfabrikanten dezer dagen vaak een positief advies om een handelslicentie te krijgen. Enige vereiste is dat ze geen business doen met de telecommunicatietak van Huawei, meer specifiek de 5G-business. Analisten verwachten daarom dat de eerdere opgelegde beperkingen door de VS minder zwaar zullen doorwegen dan verwacht.

De US Department of Commerce keurt volgens interne bronnen elke licentieaanvraag af, tenzij de fabrikant kan aantonen dat de technologie niet wordt gebruikt voor 5G-doeleinden. Recent kreeg Samsung nog een goedkeuring van de VS om OLED-schermen uit te leveren aan Huawei voor zijn smartphonedivisie.

Steeds meer handelslicenties

Edison Lee, analist bij Jefferies, verwacht dat de VS Huawei een levenslijn biedt door toch in de smartphonebusiness actief te blijven. “Die toestellen vormen geen nationaal veiligheidsrisico in de VS.” Hij benadrukt dat ook Sony ondertussen een licentie heeft ontvangen om CMOS-beeldsensoren te mogen leveren aan Huawei.

Sinds de handelsoorlog escaleerde tussen de VS en China, met Huawei kind van rekening, hebben meer dan 300 bedrijven een aanvraag ingediend voor een handelslicentie. Grote partijen als Intel en AMD hebben een licentie op zak en blijven chips voor de pc- en servertak van Huawei leveren.

De consumententak van Huawei is goed voor meer dan de helft van de omzet van Huawei volgens de Financial Times. Lee verwacht dat de versoepeling een opening laat voor chipfabrikanten Qualcomm en MediaTek om opnieuw business te doen met Huawei later dit jaar. Of ook TSMC een licentie krijgt, valt nog af te wachten. TSMC fabriceert Huaweis eigen chips, wat mogelijk nog een brug te ver is.

Lee benadrukt wel dat we niet te hard van stapel mogen lopen en dat de situatie heel labiel is met de presidentsverkiezingen in het vooruitschiet.

lees ook

Huawei zet alle middelen in om Belgische laptopmarkt te veroveren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home