Tekort aan wafers zorgt tot 2024 voor heel wat chiptekorten

chip wafer

Tot 2024 zal er meer vraag dan aanbod zijn voor de huidige wafers om chips te bakken. Extra productiecapaciteit is pas vanaf dan operationeel.

Onderzoekbedrijf Techcet waarschuwt in een nieuw rapport dat de vraag naar silicium wafers tot 2023 hoger zal zijn dan het aanbod. Een wafer is de basiscomponent waarmee chipfabrieken als TSMC of Samsung aan de slag gaan om chips te maken.

“Net als bij andere halfgeleidermaterialen is de voorraad aan silicium wafers bijzonder krap. De lead-time groeit elke dag”, aldus Techcet. Volgens hen voldoet de maandelijkse productie van 300mm-wafers maar nipt aan de vraag vandaag. Aangezien die vraag zal blijven stijgen en extra productiecapaciteit pas begin 2024 beschikbaar is, zullen chiptekorten de komende periode een spijtige realiteit blijven.

Prijzen zullen overigens blijven stijgen voor chipproducenten. Silicium wafers pieken wekelijks naar nieuwe recordhoogtes. Het legt de fabrikanten geen windeieren: Techcet verwacht dat de waferindustrie in 2022 goed is voor 15,5 miljard dollar omzet, een groei van 14,8 procent vergeleken met 2021.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

Het is de eerste keer in meer dan een decennium dat de waferindustrie twee jaar achter elkaar met meer dan 10 procent groeit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home