Vlaamse overheid gaat Copilot gebruiken

microsoft copilot

De Vlaamse overheid is van plan om 10.000 licenties af te nemen voor Microsoft Copilot. Copilot zal ambtenaren bijstaan in het sneller afhandelen van administratie.

Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) heeft tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos een mondeling akkoord gesloten met Microsoft over het gebruik van Copilot in de overheid. Volgens VRTNWS gaat het om tienduizend licenties voor ambtenaren.

De overeenkomst met de Vlaamse overheid is de grootste Copilot-deal die Microsoft tot nu toe heeft weten sluiten met een overheid in Europa, zegt Marijke Schroos, general manager van Microsoft in de Benelux, aan De Tijd. Het akkoord moet wel nog officieel worden goedgekeurd door de regering en zou, eens dat gebeurd is, vier jaar lopen.

Administratieve vereenvoudiging

Diependaele is ervan overtuigd dat de inzet van Copilot in een overheidscontext schaalvoordelen en administratieve vereenvoudiging met zich meebrengt. De hulp van AI moet ervoor zorgen dat ambtenaren efficiënter dossiers kunnen behandelen. Hoe Copilot gebruikt zal worden, zal verschillen van afdeling tot afdeling. Copilot zal stapsgewijs worden uitgerold.

De Vlaamse overheid was al een fervent gebruiker van het 365-softwarepakket van Microsoft. Ongeveer 15.000 ambtenaren hebben een licentie voor de Microsoft-bundel. Dit aantal zou worden verhoogd tot 50.000 licenties. Die samenwerking wordt uitgebreid naar Copilot, maar dus in beperktere aantallen.

Microsoft is van zijn kant druk bezig met Copilot tot bij zoveel mogelijk gebruikers te krijgen. De naam- en logoverandering van Microsoft 365 doet uitschijnen dat Copilot onlosmakelijk verbonden zal zijn met de softwaresuite. In sommige markten voegt Microsoft de AI-assistent zelf ongevraagd toe aan het abonnement, in ruil voor een prijsverhoging.

lees ook

Microsoft maakt gebruikers warm voor Copilot met pay-as-you-go-aanbod