Visa lanceert B2B-betalingsnetwerk via blockchain

Visa lanceert een op blockchain-gebaseerd B2B-betalingsnetwerk genaamd Visa B2B Connect. Volgens de kredietkaartmaatschappij stelt het netwerk financiële instellingen in staat wereldwijd hoogwaardige, grensoverschrijdende betalingen snel en veilig te verwerken.

Visa gebruikt het IBM Blockchain Platform, gebouwd bovenop Hyperledger Fabric Dat is een open source blockchain-project van de Linux Foundation. Visa is lovend over het gebruik van blockchain om zo een ‘verbeterd proces te bieden om financiële transacties op een schaalbaar netwerk met toestemming te vergemakkelijken’, aldus ZDnet.

Transformeren grensoverschrijdende betalingen

“Met Visa B2B Connect maken we gebruik van de bestaande activa van Visa en onze expertise op het gebied van cybersecurity en gegevensprivacy. Ook de schaal van ons netwerk, gelaagd met nieuwe elementen van distributed-ledger-technologie, is een troef. We willen op deze manier voldoen aan de unieke behoeften van deze sector”, zegt Sam Hamilton, senior vice president data-productontwikkeling bij Visa. Het nieuwe netwerk legt de basis voor een dienst met het potentieel om grensoverschrijdende betalingen te transformeren.

Het nieuwe netwerk moet wrijving en tijd, zoals besteed aan grensoverschrijdende bedrijfstransacties, elimineren. Dit wordt gedaan door transacties van de bank van herkomst rechtstreeks naar de begunstigde bank te vergemakkelijken. Voor nu omvat de lancering meer dan 30 wereldwijde handelscorridors. Visa heeft zich als doel gesteld om tegen het einde van dit jaar uit te breiden naar maar liefst 90 markten.

Visa: ”De unieke digitale identiteitsfunctie van het netwerk symboliseert de gevoelige bedrijfsinformatie van een organisatie, zoals bankgegevens en rekeningnummers. Hierdoor krijgen ze een unieke identificatie, die gebruikt kan worden om transacties op het netwerk te vergemakkelijken.

IBM Blockchain World Wire

IBM beweert dat IBM Blockchain World Wire het eerste op blockchain-gebaseerde netwerk is, dat betalingsberichten, clearing en afwikkeling op één netwerk integreert. Afgelopen maart kondigde Big Blue al aan, dat zijn op blockchain gebaseerd wereldwijd betalingsnetwerk in een beperkte productie was gestoken. Het bedrijf benoemde het eerder als de ‘nieuwe financiële spoorlijn’ voorzien van de mogelijkheid om grensoverschrijdende betalingen in bijna realtime te clearen en af ​​te wikkelen.

Partijen als Bottomline, FIS en IBM zijn volgens Visa een integraal onderdeel van de toekomstige schaal van Visa B2B Connect. Bottomline en FIS zorgen ervoor dat deelnemende bankklanten toegang krijgen tot het Visa B2B Connect-platform. 

Interbit

Het nieuwe Visa netwerk werd voor het eerst aangekondigd in september 2016. Het ging van start met een proefproject in het Visa Europe Collab, de in Londen gevestigde Innovation Hub van Visa. Het betreft een samenwerking met de Canadese blockchain-startup BTL Group. De focus lag op hoe blockchain-technologie kan worden gebruikt bij grensoverschrijdende geldtransfers. De creditmaatschappij gaf destijds als aan dat het van plan was BTB’s interbancaire settlementplatform Interbit te gebruiken. Dit had als doel om te kijken of blockchain de kosten, settlementtijden en kredietrisico’s van internationale overschrijvingen tussen banken kon verminderen.

Lees ook: ‘Nieuwe cryptomunt Facebook financieel gesteund door Uber, MasterCard en Visa’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home