Verwachte stijging Bitcoinkoers blijft uit na halveringsprocedure

blockchain

De beloning voor miners van Bitcoin is gehalveerd in een poging de groei van nieuwe munten aan banden te leggen. Dat is een standaardprocedure die iedere paar jaar plaatsvindt en volgens analisten voor een waardestijging moet zorgen, maar die blijft vooralsnog uit.

De beloning voor miners van bitcoin is gehalveerd. Miners zijn de ruggengraag van het blockchainnetwerk. Zij zetten hardware in om de complexe wiskundige berekeningen uit te voeren die nodig zijn om data aan het netwerk toe te voegen. Voor die moeite worden miners beloond met nieuw aangemaakte Bitcoin. Hoewel de munt digitaal is, is Bitcoin zelf een schaars goed. Er kan nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin bestaan binnen het huidige protocol. Om te voorkomen dat die limiet in zicht komt, wordt de beloning voor miners om de paar jaar naar omlaag getrokken.

Dat zorgt volgens analisten voor meer schaarste en bijgevolg een koersstijging. Ook nu werd die beweging van de koers verwacht, maar ze bleef uit. Sterker nog: de waarde van de digitale munt is sinds 10 mei opnieuw sterk gedaald. Bovendien gooien miners massaal de handdoek in de ring. De verlaagde beloning gecombineerd met de lagere koers zorgt ervoor dat de elektriciteitsprijs eventuele winsten van Bitcoinmining in het gedrang brengt.

Onvoorspelbaar

De hele situatie illustreert nog maar eens hoer arbitrair de koers van Bitcoin is. Door de hevige fluctuaties van de koers is de droom van Bitcoin als serieus betaalmiddel intussen dood en begraven. Momenteel wordt de digitale munt vooral gebruikt door speculanten die hopen een centje bij te verdienen, maar in de praktijk komt dat neer op gokken. Het gebrek aan regulering zorgt er bovendien voor dat grote spelers de koers soms naar wens manipuleren, om zo wel geld te verdienen.

Bitcoin drukt op die manier een negatieve stempel op blockchaintechnologie, die wel een heleboel praktische toepassingen heeft. Uit gesprekken met verschillende blockchainbedrijven bleek dat niemand zich wil associëren met Bitcoin, en de associatie de adoptie van nuttige blockchaintoepassingen eerder in de weg staat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home