Verkoop tablets blijft dalen, beter nieuws voor Chromebooks

tablets

IDC en Canalys rapporteren een daling van elf tot dertig procent in de verkoop van tablets. De markt van Chromebooks lijkt stilaan weer te stabiliseren.

De analysebureaus IDC en Canalys hebben tegenwoordig maar zelden goed nieuws te brengen voor fabrikanten van IT-hardware. Verscheidene productcategorieën zitten al enkele kwartalen op rij in een neerwaartse trend, met name de pc-industrie heeft het al flink te verduren gekregen. Op vrijdag zijn de marktcijfers van het tweede kwartaal gepubliceerd voor tablets en Chromebooks.

We beginnen met tablets, waar de neerwaartse trend voorlopig nog aanhoudt, ondanks tekenen van beterschap aan het einde van vorig jaar. IDC en Canalys hanteren andere berekeningen wat tot grote verschillen in hun cijfers resulteert. Volgens IDC gingen het afgelopen kwartaal 28,3 miljoen tablets over de toonbanken, wat een daling van dertig procent zou zijn op jaarbasis. Canalys beweert dan weer dat er 31 miljoen tablets zijn verkocht en houdt de daling op slechts elf procent.

IDC en Canalys kunnen het er wel over eens geraken dat Apple de dominante speler is met een marktaandeel tussen de 37 en veertig procent. Maar waar IDC beweert dat zestien procent minder iPads verkocht zijn dan in de lente van 2022, zegt Canalys dat Apple juist twee procent meer stuks verkocht. Samsung volgt op een tweede plaats met een marktaandeel rond de twintig procent. Het Zuid-Koreaanse fabrikant onthulde eind juli zijn nieuwe S9-modellen om de aanval op Apple te openen.

lees ook

Samsung voorziet nieuwe S9-tablets allemaal met OLED-schermen

Goed nieuws voor Chromebooks

Ook wat Chromebooks betreft, zijn IDC en Canalys het niet eens met elkaar. Volgens IDC zakte het totaal aantal verkochte units met net geen twee procent. Canalys schrijft dat er dit kwartaal eindelijk weer meer Chromebooks zijn verkocht (+1%). HP grijpt na een kleine terugval weer zijn positie als grootste fabrikant binnen dit segment.

Wie nu (het meest) gelijk heeft laten we in het midden, maar de cijfers van de Chromebook-markt zullen als goed nieuws worden onthaald binnen de pc-industrie. De verkoop van Chromebooks halveerde in 2022 na het boerenjaar 2021 in de coronapandemie. Veel andere marktsegmenten volgden een gelijkaardige trend. Dat Chromebooks opnieuw stabiliseren, kan een eerste indicatie zijn dat het met laptops ook wel weer goed komt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home