Telenet stopt analoge tv om ruimte te maken voor meer dataverkeer

Telenet

Telenet maakt bekend dat het in de loop van 2020 het analoge radio- en televisiesignaal zal beginnen stopzetten. Dat moet ruimte vrijmaken op de kabel voor het steeds toenemende digitale verkeer. Getroffen klanten krijgen een alternatief aangeboden.

Hoewel het analoge televisiesignaal pas vanaf het najaar van 2020 verdwijnt, begint Telenet nu alvast met de communicatie, zodat klanten op tijd op de hoogte zijn. De stopzetting gebeurt gefaseerd, regio per regio, en moet tegen eind 2021 volledig afgerond zijn. Het analoge radiosignaal via de kabel wordt al vanaf 10 februari 2020 uitgefaseerd.

Bijna vijftien jaar na de introductie van digitale televisie, kijkt nog ongeveer 9 procent van de televisieklanten van Telenet uitsluitend via het analoge signaal. Dat zou neerkomen op ongeveer 180.000 huishoudens. Naar schatting evenveel mensen kijken televisie op deze manier op een tweede of derde toestel in hun huis.

Telenet gaat het afschakelen van het analoge radio- en tv-signaal testen in twee netwerkregio’s rond Beringen en Lochristi. Daar wordt het radiosignaal al vanaf midden november stopgezet. In maart 2020 verdwijnt ook het analoge tv-signaal in deze regio’s.

DVB-C

De Mechelse operator biedt voor deze klanten een technische oplossing in de vorm van een compacter DVB-C-signaal. Dat nieuwe signaal moet wel door je televisietoestel worden ondersteund, maar volgens Telenet is dat voor de meeste toestellen van de afgelopen 9 jaar het geval. Het tv-aanbod van ongeveer twintig kanalen blijft hetzelfde als voorheen en ook de prijs verandert niet.

Klanten met een ouder tv-toestel hebben een digicorder of digibox nodig om het nieuwe signaal te kunnen lezen. Voor wie enkel analoge televisie heeft, biedt Telenet een jaar gratis huur van de decoder. Daarna stapt de klant over op de op dat moment geldende huurtarieven.

Meer ruimte voor digitaal

Telenet is niet over één nacht ijs gegaan, maar acht de beslissing noodzakelijk voor de toekomst van de kabel. De analoge signalen nemen zo’n 30 à 40 procent van de bandbreedte op de coaxkabel in beslag. Naarmate het internetverbruik van klanten toeneemt, waar eveneens bandbreedte voor nodig is, loopt de kabel stilaan tegen zijn limieten aan. Door de analoge signalen uit te faseren, kan Telenet meer ruimte vrijmaken voor digitale signalen en de levensduur van de coaxkabel verlengen.

Update 09/10/2019, 17u08: Telenet laat in een reactie aan Techzine weten dat, na de omschakeling van het analoge naar het compacte signaal, de beschikbare capaciteit voor een netwerknode met 40 tot 50 procent zal groeien in het meest waardevolle deel van het spectrum. Dat vertaalt zich op termijn niet alleen in een hogere downstream, maar betekent ook dat meer bandbreedte zal kunnen worden gebruikt voor upstream.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home