Chipfabrikanten kennen opnieuw tegenslag in de productie door tekort aan siliciummetaal

Chiptekort

Siliciummetaal is een schaars product geworden in de wereld. Dit is voornamelijk slecht nieuws voor de chipfabrikanten en de automobielindustrie, die naast halfgeleiders nu ook met een tekort aan siliciummetaal te kampen krijgen.

Silicium is het meest voorkomende elektronpositieve element in de aardkorst. De totale hoeveelheid silicium bedraagt zelfs 28 procent van het totale gewicht van de aardkorst. Hoewel dat positief klinkt, is siliciummetaal schaars geworden.

Volgens het principe van vraag en aanbod duwt de schaarste de prijs de hoogte in. Dat is in werkelijkheid ook het geval, met prijzen die in de afgelopen twee maanden tot 300 procent zijn gestegen. Normaal schommelt de prijs per ton siliciummetaal tussen de 1.069 en 2.273 euro. Die prijzen zijn flink de hoogte in gegaan, tot bijna 9.000 euro per ton.

De schaarste en de hoge prijzen vormen opnieuw een tegenslag voor de chipfabrikanten en automobielindustrie. Net nu de voorspellingen een positief beeld scheppen over het tekort aan halfgeleiders, ontstaat er een tekort aan siliciummetaal.

Hoge energieprijzen gooien roet in het eten

Het schoentje knelt in China. Het land is de grootste producent van silicium in de wereld, maar wordt genekt door het wereldwijde energietekort. Om de komende maanden door te komen, probeert China de gebruikte hoeveelheden energie te beperken. Door die beperking valt de export van silicium stil.

Net als bij halfgeleiders, wordt ook silicium door veel industrieën gebruikt. Al enkele jaren wordt gewaarschuwd dat de toenemende vraag het risico inhoudt dat het aanbod niet langer kan blijven volgen. Nu China de productie van siliciummetaal op een laag pitje zet, wordt de zwakte van de toeleveringsketen van de grondstof blootgelegd.   

De prijsdaling wordt pas na de zomer van 2022 verwacht door Yang Xiaoting, senior analist bij Shanghai Metals Market. Volgens hem kan de productie opnieuw worden opgevoerd vanaf het najaar van 2022.

lees ook

Intel investeert tot 80 miljard euro in nieuwe chipfabrieken in Europa

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home