Start-up Clear demonstreert snelle betalingsverwerking met blockchain

Colt Technology Services en PCCW Global, een internationale divisie van HKT, hebben de handen ineen geslagen met blockchain-startup Clear en samen aangetoond dat met blockchain-technologie de benodigde tijd voor de verrekening van inter-carrier kosten van uren tot minuten kan worden gereduceerd. Doel hiervan was om om vast te stellen of de voordelen van blockchain-technologie ook konden worden toegepast op het efficiënt, betrouwbaar en schaalbaar maken van de verrekening van inter-carrier kosten. Blockchain-technologie kan daarbij zorgen voor meer vertrouwen en beveiliging van dit proces.

Ondanks de financiële belangen die gemoeid gaan bij de verrekening van belkosten voor wholesale-carriers wordt er door hen nog altijd gebruik van handmatige transacties. Deze zijn ondoorzichtig, complex en kostbaar. Deze Proof of Concept (PoC) was specifiek gericht op het verrekenen van belminuten tussen wholesale-carriers aangezien de meerderheid van alle operators vergelijkbare processen voor deze transacties hanteert. Voor deze test implementeerden alle betrokken partijen een bilaterale private blockchain voor het vastleggen van transacties. Deze werden vervolgens aan een publieke blockchain werden gerapporteerd.

Door deze test bleek het mogelijk om de decentrale, cryptografisch beschermde en onwijzigbare grootboektechnologie in te zetten voor tienduizenden gespreksrecords. Deze konden binnen een paar minuten geanalyseerd en verrekend worden. Met behulp van blockchain-technologie werden honderden uren aan handmatig werk teruggebracht tot een geautomatiseerd verificatie- en verrekenproces dat slechts een paar seconden in beslag nam.

Blockchain-technologie voegt daarnaast een extra laag van beveiliging en vertrouwen toe. Dit is van groot belang in een sector waarin regelmatig gevoelige en interne gegevens worden uitgewisseld, altijd het gevaar van fraude op de loer ligt en het beslechten van geschillen complex en tijdrovend kan zijn.

“We willen voor een flexibeler en klantgerichter organisatie zorgen,” aldus Carl Grivner, de CEO van Colt in een persbericht. “Dat doen we onder meer door het verkennen van disruptieve technologieën zoals blockchain. De samenwerking met PCCW Global en Clear is baanbrekend, omdat we hiermee aantonen dat blockchain voor een transformatie kan zorgen van de manier waarop we in de telecomsector zakendoen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home