Stad Brugge ontwikkelt met imec een eigen digitale 3D-replica

smart city

De ‘urban digital twin’ van Brugge maakt het mogelijk om maatregelen op voorhand te simuleren, waaronder luchtkwaliteit, verkeerstromen en geluidshinder. De digitale kopie wordt gevoed met real-time data om een accuraat resultaat te verkrijgen. Onderzoekscentrum imec bundelt de publieke en private spelers tot een breedgedragen standaard.

Het innovatieproject verloopt in drie fasen. Tegen het einde van 2020 worden diverse databronnen in Brugge gebundeld in één dashboard. Hiermee krijgen beleidmakers een duidelijk beeld van onder andere de luchtkwaliteit en verkeerstromen.

De tweede fase biedt de mogelijkheid om voorspellingen te maken binnen een specifiek domein. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerssituatie voor en na en bepaalde interventie. In een derde en laatste fase moet het mogelijk zijn om beslissingen over verschillende beleidsdomeinen te testen.  

Publieke en private spelers

De rol van imec in het hele verhaal is het samenbrengen van publieke en private spelers waaronder smart city-platformen, data-en modelleveranciers, IoT-sensorleveranciers en cloudproviders. Het doel is een algemene standaard te ontwikkelen waarin iedereen kan werken. Imec en Stad Brugge zoeken de samenwerking op met industriële spelers, domeinexperten en andere steden om via open data de ontwikkeling van ‘urban digital twins’ in Vlaanderen te versnellen.

“Imec neemt de rol op van katalysator en accelerator. Wij stellen onze kennis en code beschikbaar om samen met marktpartijen een open source framework te ontwikkelen. Die open manier van werken helpt ook andere steden die een digital twin willen opzetten”, zegt Jan Adriaenssens, directeur van City of Things bij imec.

Schepen van Smart City Minou Esquenet: “Met deze digitale kopie van de stad, die gevoed zal worden met real-time data, kunnen we het effect van bepaalde beslissingen simuleren. Minder geslaagde voorstellen kunnen we met een druk op de knop weer ongedaan maken.”

Tip: IoT in België: de loodgieterij voorbij, tijd voor een nieuwe mindset

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home