Softbank en Samsung plannen overleg rond Arm: is een overname in de maak?

arm

De topmannen van Softbank en Samsung zullen binnenkort gesprekken opstarten rond de toekomst van Arm Holdings Inc. Geruchten over een overname steken dan onvermijdelijk de kop op.

Update 05/10: Samsung en Softbank hebben de geruchten over een overname van Arm zelf van tafel geveegd. Beide partijen onderhanden over een louter strategische alliantie in de ontwikkeling van chiptechnologie.


Origineel bericht: Volgens Bloomberg is Masayoshi Son, topman van het Japanse techconglomeraat Softbank Group, zijn koffers al volop aan het pakken voor een zakenreis naar Seoul. Daar zal hij op de koffie gaan bij Lee Jae-Yong, de niet onbesproken vice-voorzitter van Samsung Electronics, om een ‘strategisch partnership’ te bespreken rond zijn Britse adoptiedochter Arm Holdings Inc. Beide bedrijven willen geen verdere info kwijt over hun nakende ontmoeting.

De term ‘strategisch partnership’ doet de speculatiemolen over een potentiële overname op volle toeren draaien. Het is een publiek geheim dat Softbank zo snel mogelijk af wil van Arm na de mislukte overnamedeal met Nvidia. Het Japanse conglomeraat legde in 2016 32 miljard dollar neer om de fabrikant van chipcomponenten binnen te lijven, maar die aankoop beklaagt Softbank zich al enkele jaren. De cijfers van Softbank kleuren ook bloedrood in 2022.

Bereidt Samsung een overnamebod voor?

Moest Samsung Arm in zijn bezit krijgen, zou dat de chipindustrie flink op zijn kop kunnen zetten. Zoals veel grote namen uit de technindustrie moet Samsung licenties afnemen bij Arm om hun chiparchitectuur te mogen gebruiken. Een overname draait die rollen om en zorgt ervoor dat Samsung ook de licentievoorwaarden zou mogen bepalen voor zijn grootste concurrenten.

Net om die reden liep de overname door Nvidia op de klippen, omdat Arm-klanten en Nvidia-concurrenten vreesden voor oneerlijke machtsverhoudingen. Het is dus weinig waarschijnlijk dat een overname door Samsung wél groen licht zou krijgen. Vermoedelijk gaat het eerder om een technologisch partnership. Op de achtergrond bereidt ook Qualcomm een zet voor, al hebben die eerst een juridisch geschil op te lossen met Arm.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home