Qualcomm stelt consortium voor om Arm te kopen.

Wanneer Arm met een IPO naar de beurs gaat, wil Qualcomm investeren. Het hoopt dat het zo ver niet komt en wil met concurrenten een consortium vormen dat de onafhankelijke verdere ontwikkeling van ARM mogelijk maakt door Arm in zijn geheel op te kopen.

Qualcomm is bereid om een flink stuk van de aandelen van Arm te kopen na de toekomstige beursgang van het bedrijf. Arm is vandaag eigendom van Softbank, dat hoopte om de chipdesigner aan Nvidia te verkopen in een enorme overname. Die sprong echter af, waardoor Softbank zich genoodzaakt ziet om Arm naar de beurs te brengen.

Vrees voor Nvidia-dominantie

Eén van de grootste problemen met de mislukte overname was de onafhankelijkheid van Arm. Dat bedrijf maakt referentiedesigns voor de ARM-architectuur waarvoor allerhande concurrerende chipmakers licenties afnemen. Als onafhankelijke partij kan Arm geloofwaardig met iedereen samenwerken en de ARM-architectuur in de beste richting stuwen. Klanten vreesden dat het bedrijf als onderdeel van Nvidia die onafhankelijkheid zou verliezen.

lees ook

Update: Deal tussen Nvidia en Arm gaat niet door, Arm bereidt IPO voor

Met een IPO op het programma laat de CEO van Qualcomm Cristiano Amon weten dat zijn bedrijf bereid is om te investeren. Qualcomm is een hele grote ARM-specialist met onder andere de Snapdragon-processors in smartphones. “Het bedrijf is een erg belangrijke asset die essentieel zal zijn in de ontwikkeling van onze sector”, zegt Amon aan de Financial Times.

Consortium voor onafhankelijkheid

De CEO wil zelfs een stap verder gaan. Als voldoende concurrenten in een groot genoeg consortium stappen, is Qualcomm bereid om met dat consortium Arm volledig te kopen. Omdat het bedrijf dan het eigendom zou worden van verschillende partijen, blijft de onafhankelijkheid wel gegarandeerd. “Je hebt veel bedrijven nodig die deelnemen zodat het eindeffect is dat Arm onafhankelijk is”, aldus de CEO.

Softbank wil Arm naar de Amerikaanse beurs krijgen. Daar bestaat er geen echte controle over wie uiteindelijk het grootste aandeel in het bedrijf zal nemen. In de chipsector leeft de zorg dat ook die piste niet ideaal is voor het ARM-ecosysteem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home