Sierra Leone past blockchain technologie toe in verkiezingen

Sierra Leone is vorige week het eerste land ter wereld geworden dat blockchain technologie heeft gebruikt om stemmen te verifiëren tijdens hun verkiezingen. Het Zwitserse blockchainbedrijf Agora leverde deze dienst. De verkiezingen in Sierra Leone zijn opnieuw een voorbeeld van blockchain technologie dat zich uitbreidt buiten cryptocurrency technologie. Het heeft de potentie om verkiezingen over de hele wereld vorm te geven door het minder fraudegevoelig te maken.

De blockchain technologie werd door blockchainbedrijf Agora toegepast in het westelijke district van Sierra Leone, aldus een bericht in BusinessInsider.com. Dit is het district waar de hoofdstad van het land Freetown ligt en het is tevens het dichtstbevolkte gebied van het land. Het stemmen zelf verliep met papieren biljetten. Na het stemmen werd elk papieren stembiljet gelogd met behulp van gespecialiseerde blockchain technologie.

Elke stem werd opgeslagen op een gezamenlijk, privé blockchainnetwerk dat alleen toegankelijk was voor verkiezingsfunctionarissen die belast waren met toezicht houden op het verkiezingsproces. De toepassing van deze technologie zorgde ervoor dat er minder kans was om de stemmen te kunnen manipuleren. De stemmen werden namelijk in realtime in het blockchainnetwerk gevalideerd. Hiermee kan verkiezingsfraude dus tegen worden gegaan. “Ik ben ervan overtuigd dat deze verkiezing het begin is van een veel grotere blockchain-stemmingsbeweging,” vertelde Agora-topman Leonardo Gammar donderdagavond aan CoinDesk na de verkiezingen.

Agora zou volgens Coindesk ook al in gesprek zijn met andere landen om deze stemtechnologie te gebruiken. “We zien hier een land waarvan je waarschijnlijk niet verwacht dat het de eerste zou zijn om een transparante stemtechnologie te gebruiken,” vertelde Agora’s COO Jaron Lukasiewicz. “Een land als Sierra Leone kan uiteindelijk veel van de fall-out van een zeer omstreden verkiezing minimaliseren door software als deze te gebruiken.”

President Ernest Bai Koroma heeft met twee termijnen als president het maximale aantal bereikt en kan dus niet herkozen worden. De verkiezingsuitslag van Sierra Leone zal op 27 maart bekend worden gemaakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home