ServiceNow en SAP probeerden Celonis te kopen, zonder succes

rhdr

Zowel ServiceNow als SAP probeerden process mining-specialist Celonis te kopen, maar tevergeefs. De CEO wil onafhankelijk blijven, ondanks alsmaar meer consolidatie in de markt.

Process mining-specialist Celonis is popular. De start-up heft een waardering van 11 miljard dollar en staat aan het voorfront van moderne digitale transformatie. Celonis brengt in kaart hoe bedrijfsprocessen precies functioneren, zodat je ze kan optimaliseren en digitaliseren. Een dergelijke procesgebaseerde denkoefening is een essentiële stap voor iedere transformatie en dat maakt Celonis een interessante partij.

Zowel ServiceNow als SAP stelden hetzelfde vast. Beiden hebben het afgelopen jaar een bod voor Celonis gelanceerd, weet Protocol. Details over de voorgestelde acquisities zijn er niet, maar Celonis wees ze allebei af. CEO Alex Rinke geeft aan dat hij wil dat het bedrijf onafhankelijk blijft. Door niet gebonden te zijn aan een andere grote naam, hoopt Celonis wendbaar te blijven in een snel veranderende markt.

Overnames

Techreuzen zien process mining als een technologie die hen kan helpen om andere software en diensten aan de man te brengen. Bovendien is er een sterke link tussen ERP en process mining.  Om die reden kocht Microsoft Minit en nam IBM MyInvenio over.

lees ook

Ontdek hoe het werk in je bedrijf écht gebeurt met process mining

Zowel SAP als ServiceNow willen zelf process mining-capaciteit in huis halen, aangezien de concurrentie dat ook doet. Na het mislukte bod kocht SAP vorig jaar Signavio: een concurrent van Celonis. ServiceNow behoudt een nauwe samenwerking met de process mining-start-up.

Zelfstandig deel van een breder geheel

Blijft Celonis onafhankelijk, dan moet het plots concurreren tegen voormalige start-ups die nu onderdeel zijn van een geconsolideerd geheel. SAP en Microsoft kunnen meer bieden dan Celonis alleen en hebben een schaalvoordeel waarop een start-up moeilijk kan antwoorden.

Process mining is per definitie deel van een breder proces. Als organisaties die verdere diensten in zo’n transformatieproces aanbieden ook process mining in hun portfolio hebben, dan krijgt Celonis het als onafhankelijke partij toch moeilijker. Bij de start-up zelf denken ze daar anders over, en verwachten ze op eigen kracht wel degelijk een meerwaarde te kunnen bieden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home