Intel vraagt toestemming om toch aan Huawei te verkopen

Huawei

Intel zou licenties hebben aangevraagd in de VS in een poging toestemming te krijgen om chips aan Huawei te verkopen. Dat is momenteel verboden nadat president Trump het Chinese bedrijf op de zogenaamde ‘Entity list’ plaatste.

Intel wil de verkoop van ‘general compute’-chips aan Huawei hervatten. De processorspecialist heeft daartoe een aanvraag voor de nodige licenties ingediend. Dat is nodig sinds president Trump Huawei op de ‘Entity list’ plaatste. Amerikaanse bedrijven mogen in de regel niet handelen met ondernemingen op die lijst. Trump hield van het begin af aan vol dat de nationale veiligheid de motivator was voor het embargo tegen Huawei, en betichtte de Chinezen van spionage. Bewijs daarvoor blijft uit en de president liet zich eerder al ontvallen dat de sancties kunnen verdwijnen als onderdeel van een grotere deal met China, wat het veiligheids-narratief helemaal op de helling zet.

Veilige verkoop

Intel wil de president nu op zijn woord pakken. De chips die het bedrijf wil verkopen hebben immers geen invloed op de nationale veiligheid van de VS, waardoor er geen reden is om de verkoop ervan tegen te houden. Het gaat in de eerste plaats om cpu’s voor cloudgebruik, in casu de Xeon-lijn. Vermoedelijk wil Intel ook de verkoop van Core-chips hervatten aangezien Huawei ook op Intel gebaseerde laptops bouwt, en ook hier geen sprake is van een bedreiging van de nationale veiligheid.

Intel-CEO Bob Swan vertelde eerder al aan CNBC dat zijn bedrijf al gestart was met de verkoop van een beperkte greep uit het portfolio nadat intern werd vastgesteld dat de handel wel degelijk paste binnen het wettelijke kader. Hoe lang het zal duren om de nodige licenties te verkrijgen en wanneer de verkoop opnieuw op grote schaal kan hervatten, is onduidelijk. Huawei’s kwartaalcijfers toonden in ieder geval al aan dat het bedrijf ook zonder de Amerikanen stevig in zijn schoenen staat. Intel beleeft dan weer een dipje, waardoor een extra grote klant zeker geen kwaad kan.

Gerelateerd: 10 nm Ice Lake in volumeproductie in twee Intel-fabrieken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home