Robotic process automation snelst groeiende segment in bedrijfssoftware

Robotic process automation (RPA) is wereldwijd het snelst groeiende bedrijfssoftwaresegment. De omzet voor robotgestuurde procesautomatisering steeg het afgelopen jaar met ruim 63 procent, goed voor een marktwaarde van 846,2 miljoen dollar.

Dit blijkt uit nieuwe gegevens over de stand van zaken op het gebied van de RPA-industrie, zoals maandag door Gartner gepubliceerd. Het onderzoeksbureau verwacht dat de omzet voor 2019 zelfs oploopt tot ruim 1,3 miljard dollar. Wel toont de huidige marktwaarde aan dat RPA nog steeds ver verwijderd is van andere, meer gevestigde softwarecategorieën, aldus Silicon Angle.

Automatisering

RPA helpt bedrijven om een ​​reeks van voorheen handmatige bedrijfsprocessen te automatiseren. Denk aan het invoeren van gegevens, zonder dat oude computersystemen hoeven te worden vervangen. Bovendien kunnen bedrijven door het elimineren van handmatige processen geld besparen. Geautomatiseerde procesautomatisering bijkt dan ook bijzonder populair te zijn bij bedrijven zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en nutsbedrijven. Zij onderhouden nog steeds grotere hoeveelheden verouderde IT-infrastructuur.

“Het vermogen om oudere systemen te integreren is de belangrijkste drijfveer voor RPA-projecten. Door deze technologie te gebruiken, kunnen organisaties snel hun initiatieven voor digitale transformatie versnellen, terwijl ze de waarde ontsluiten die gepaard gaat met technologie-investeringen in het verleden”, zegt Fabrizio Biscotti, vice-president bij Gartner Research.

De RPA-markt staat nog erg in de kinderschoenen, waardoor start-ups nog veel ruimte hebben om te groeien. Een gegeven dat in de toekomst zal veranderen, wanneer grotere spelers  als Microsoft en IBM kleinere partijen proberen op te slokken voor het verkrijgen van een ​​groter marktaandeel.

Kansen voor start-ups

Voor nu leidt het in 2005 opgerichte UiPath met een marktaandeel van 13,6 procent de algemene RPA-markt. Het softwarebedrijf ontwikkelde een platform voor geautomatiseerde procesautomatisering. UiPath kende het afgelopen jaar een omzetgroei van 629 procent en steeg van 15,7 miljoen dollar naar 114,8 miljoen dollar. UiPath haalde bij de laatste financieringsronde 568 miljoen dollar op en heeft momenteel een waarde van 7 miljard dollar.

Bovendien timmert Automation Anywhere ook goed aan de weg voor wat betreft RPA. Het bedrijf behaalde in 2018 een omzet van 108,4 miljoen dollar en kent momenteel een marktaandeel van 12,8 procent. Automation Anywhere wist tijdens de laatste financieringsronde ruim 300 miljoen dollar op te halen, geleid door het Japanse SoftBank Group. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 2,6 miljard dollar.

Verder spelen ook andere start-ups een rol, zoals Blue Prism Group, dat zijn omzet zag verdubbelen in 2018 tot 71 miljoen dollar. Een jaar eerder ging het nog om 34,6 miljoen dollar. Blue Prism Group neemt dan ook de derde plaats in qua martkaandeel. Ook NTT-ATT en Kofax maakten een aanzienlijke groei door, waarbij de omzet het afgelopen jaar met respectievelijk 456 procent en 256 procent is gestegen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home