Qualtrics krijgt overnamebod van 12,4 miljard dollar (update)

qualtrics

SAP lijkt een overnemer te zullen vinden voor dochteronderneming Qualtrics. Een overnamebod ter waarde van 12,4 miljard dollar ligt op tafel.

Update 14/03: Qualtrics kondigt met een persbericht aan dat moederbedrijf SAP het overnamebod van Silver Lake en CPPIB aanvaard heeft. De overname zal in de tweede helft van 2023 volledig afgerond worden.


Origineel artikel 08/03: Qualtrics legde het overnamebod neer bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC om groen licht te krijgen. De overnemer in kwestie is de private equity-onderneming Silver Lake die hulp krijgt van het Canadese pensioenspaarfonds CPPIB om de overname te financieren.

Hoewel investeringsmaatschappijen doorgaans uit zijn op buitenkansjes, ligt er een flink overnamebod van 12,4 miljard dollar op tafel. Dat is meer dan zeventig procent meer dan de geschatte marktwaarde van Qualtrics. Naar verluidt zouden er nog twee anonieme overnameboden zijn binnengebracht, maar het lijkt er dus sterk op dat Silver Lake de beste papieren heeft.

SAP

Qualtrics is nu nog grotendeels in handen van het Duitse SAP. Dat nam het bedrijf gespecialiseerd in ‘ervaringsmanagement’ over in 2018, toen Qualtrics een rijzende ster in het zakelijke ICT-landschap leek te worden. Er was geen goede match tussen beide partijen en SAP bracht Qualtrics in 2021 naar de beurs om wat aandelen van de hand te doen.

Vandaag bezit SAP nog zeventig procent van de aandelen. Na een teleurstellend slotkwartaal in 2022 waarbij zowel de omzet als de nettowinst onder de verwachtingen doken, besliste SAP eind januari dat de tijd rijp was om Qualtrics van de hand te doen. Een overnemer lijkt dus snel te zijn gevonden. Het is nu kwestie van tijd vooraleer de deal kan worden afgerond.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home