Qualcomm Snapdragon XR2 brengt hogere resolutie en 5G naar VR-headsets

De Snapdragon XR2-SoC moet de VR- en AR-brillen van morgen ondersteunen. De chip ondersteunt hogere resoluties dan zijn voorganger en is 5G-compatibel.

Mixed reality, de verzamelnaam voor zowel virtual reality als augmented reality, is een domein waarin Qualcomm zich best thuis voelt. De Oculus Quest-headset is gebouwd met de XR1-chip van de fabrikant, net de nieuwe Google Glass en de Vuzix M400. Qualcomm claimt zelf dat meer dan 30 mixed reality-platformen vandaag gebruik maken van de eerste versie van zijn hardware, al zegt dat weinig over de populariteit van die platformen. De Arm-specialist speelt in ieder geval een voorname rol in de opkomende markt.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat Qualcomm er verder op wil inzetten. De XR2-chipset is een flinke verbetering over de XR1. De nieuwe chip zou gebouwd zijn rond een aangepaste versie van de pas aangekondigde Snapdragon 865, al bevestigt Qualcomm dat niet officieel. De Snapdragon XR2 heeft in ieder geval extra functies aan boord, zoals een AI-engine die objecten kan detecteren en weet wanneer één object voor een ander hoort te staan. De SoC kan verder overweg met zeven verschillende camera’s voor de positiebepaling van de drager.

5G

Net als de Snapdragon 865 ondersteunt de XR2 5G, vermoedelijk via de optionele X55-modem. Qualcomm denkt dat de interne rekenkracht gecombineerd met een snelle verbinding met de edge voor heel wat nieuwe geavanceerde toepassingen kan zorgen.

Brillen gebaseerd op de nieuwe chip zullen 2,5K x 2,5K per oog aan 120 fps ondersteunen, of 3K x 3K aan 90 Hz. Verder kunnen beelden van de camera rechtstreeks doorgeplaatst worden naar scherm of projectie, zodat de kijken de omgeving in realtime door de bril kan bekijken met een AR-overlay.

Grote techbedrijven zoals Qualcomm blijven geloven in AR en VR. De markt is momenteel nog niet echt doorgebroken bij het grote publiek, al is er al wel een leger van enthousiastelingen dat de technologie heeft omarmt. In de professionele sector wordt de technologie steeds meer doelbewust ingezet, onder ander bij trainingen of als hulp bij onderhoud of reparatie van machines.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home