Prijs van geheugen chips in vrije val (en het einde is nog niet in zicht)

DRAM ram RDIMM

De prijs van geheugenchips evolueert de laatste maanden in dalende lijn. Dat is de eerste keer in twee jaar. Volgens onderzoek is beterschap nog niet in zicht.

De prijs van DRAM geheugenchips  is tussen april en juni met 10,6 procent gedaald. Dat staat in een rapport van het Taiwanese onderzoeksbureau TrendForce. Het is de eerste daling in twee jaar. Nog volgens TrendForce zal de halfgeleiderindustrie de komende maanden nog meer klappen krijgen.

Dalende vraag = dalende prijs

Geheugen chips zijn alomtegenwoordig in allerhande toepassingen zoals telefoons, auto’s en computers. Tijdens de coronapandemie steeg de vraag naar elektronische toestellen waardoor er een tekort ontstond op de markt. Het gevolg was een sterke prijsstijging. Niet toevallig stonden met Samsung Electronics, SK Hynix en Micron Technology drie bedrijven te pronken met uitstekende verkoopcijfers. De verkoop van elektronische apparaten zoals smartphones is echter gedaald en dat is volgens TrendForce meteen de reden voor prijsdaling van geheugen chips.

Prijzen blijven dalen

Chipmakers bereiden zich voor op moeilijke maanden want een kentering zit er niet aan te komen. Samsung Electronics kondigde al aan lagere kwartaalcijfers te verwachten en ook Micron lijkt in de klappen te delen. “We zagen een significante daling in de vraag naar geheugenchips, hoofdzakelijk te wijten aan een verminderde consumentenvraag. ”, verklaart CE Sanjay Mehrotra van Micron.

TrendForce meldt in het rapport ook dat de prijzen van NAND Flash-geheugenchips de voorbije twee jaar vooral fluctueerden. Door een productieprobleem bij twee grote spelers begin 2022 kenden de NAND flash-chips, gebruikt voor opslag zoals USB-sticks en SSD’s, een prijsstijging. Toch voorspelt TrendForce de komende maanden prijsdalingen voor zowel de DRAM(21 procent) als NAND (18 procent)-geheugenchips.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home