Wereldwijde pc-verkoop daalt fors, HP belangrijkste slachtoffer

MSI laptop

HP krijgt forse klappen en moet jaar op jaar 27,9% inleveren. Elke pc-fabrikant in de lijst leidt verliezen, Lenovo nu duidelijk marktleider volgens IDC.

In het afgelopen kwartaal hebben pc-fabrikanten flink minder pc’s verscheept dan in dezelfde periode vorig jaar volgens IDC. De daling van eerder dit jaar zet zich nu duidelijk voort met een nog forser verlies in Q2 2022 van maar liefst 15,3% minder vergeleken met vorig jaar.

Volgens IDC zijn schrik voor een recessie en lage vraag de twee belangrijkste redenen voor de forse daling. Het analistenbureau claimde eerder dit jaar al de pc-markt in 2022 zal krimpen en bevestigt die claim nu opnieuw. Vooral de particuliere pc’s zullen flink blijven dalen omdat gebruikers na de pandemie opnieuw meer diversifiëren over smartphones en tablets.

De zakelijke markt zal dit jaar ook krimpen, maar daar is de vraag nog wel steeds erg groot. De belangrijkste beperking daar is de beperkte beschikbaarheid van de toestellen door het wereldwijde chiptekort en uitdagingen in huidige logistieke keten.

Ondanks het dalende volume zitten we nog steeds veel hoger dan voor de pandemie. In Q2 2022 werden 71,3 miljoen pc’s verscheept, terwijl in tweede kwartaal van 2018 en 2019 respectievelijk 62,1 miljoen en 65,1 miljoen units werden verscheept.

IDC cijfers pc verkoop q2 2022

Elke pc-fabrikant wordt geconfronteerd met een daling in cijfers, maar HP zag het hardste af. In Q2 2022 noteert het een daling van 27,2% jaar op jaar, meer dan Apple (22,5%) en Acer (19,2%). Door de forse daling van HP is Lenovo volgens IDC afgetekend marktleider in Q2 2022.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home