PC-markt groeit gestaag verder, maar het beste moet nog komen

pc

Na moeilijke jaren ziet het er weer goed uit voor de pc-boeren: de verkoop van nieuwe pc’s groeit met vijf procent. Voor 2025 zijn de prognoses nóg beter.

Canalys ziet het positief in voor de pc-industrie. Na een sterk eerste kwartaal, waarin het aantal leveringen met vijf procent steeg, verwacht het analysebureau dat een positieve groeitrend weer is ingezet. Dit kwartaal zou er nog even sprake zijn van een status quo, maar richting 2025 rekent Canalys op een groei van acht procent. Het kmo-segment speelt een belangrijke rol in die groei, met een stijging van negen procent.

Kleine kanttekening bij de analyse van Canalys: de prognoses zijn gericht op de Amerikaanse markt. Doorgaans liggen de verhoudingen in Europa niet schokkend veel anders dan over de Atlantische Oceaan.

Windows verversen  

Canalys ziet twee redenen waarom de pc-industrie voor minstens een mooi anderhalf jaar staat. Zoals je wellicht al wel gehoord hebt, zal de commerciële ondersteuning voor Windows 10 aflopen in oktober 2025. Nu is de impact van die nakende deadline nog eerder beperkt, maar volgend jaar zal dat mogelijk resulteren in een stormloop naar nieuwe pc’s. Zakelijke Windows-gebruikers kunnen er nog wel voor kiezen om de ondersteuning tegen betaling met drie jaar te verlengen.

Wat met AI?

Een tweede evolutie in de pc-industrie is AI. Sinds deze maand is de eerste lading Copilot Plus-pc’s verschenen met Qualcomm X-chips. Hoewel we na het onder handen nemen van de Surface 7-laptops concluderen dat de AI-functies voorlopig maar een beperkte meerwaarde bieden, verwacht Canalys dat de hype zich wel degelijk zal laten voelen in de pc-industrie.

lees ook

Microsoft Surface Laptop 7 review: indrukwekkend (maar niet dankzij AI)

De nabije toekomst ziet er dus goed uit voor de pc-fabrikanten. Na de coronaboom in 2020 en 2021, kenden de industrie enkele moeilijkere jaren waarin de verkoop kwartaal na kwartaal weer sterk daalde. Er was dringend nood aan een nieuwe impuls en met de hulp van Microsoft is die er gekomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home