Het European Payments Initiative lanceert Wero: een betaaltoepassing die moet concurreren met onder andere Google Pay en Apple Pay, en verder bouwt op Payconiq en iDeal.
Het European Payments Initiative (EPI) lanceert Wero Wallet. Wero wordt een betaaloplossing naar analogie met Payconiq bij ons en iDeal in Nederland. De Wero Wallet zal echter over de landsgrenzen heen werken, en moet zo een veilig Europees alternatief worden voor onder andere Google Pay en Apple Pay.
Wero Wallet krijgt in eerste instantie functies die de Payconiq-gebruiker niet vreemd zullen zijn. Zo kan je geld overmaken aan contacten zonder dat daar een rekeningnummer bij komt kijken. Dat kan via het telefoonnummer, of de QR-code.
Op termijn wel Wero alle belangrijke betaalfunctionaliteit samenbrengen in de app. Je zal er je balans kunnen raadplegen en transacties kunnen bekijken. Ook moet je vanaf 2025 handelaars kunnen betalen, zowel in de winkel als online. Tegen 2026 moeten betalingen in de winkel mogelijk zijn via de Wero Wallet, indien gewenst gekoppeld aan een getrouwheidsprogramma.
Initiële beschikbaarheid
Wero Wallet is nu beschikbaar voor klanten van enkele Duitse banken. Nog dit jaar komt de Wallet naar België en Frankrijk, gevolgd door Nederland en Luxemburg. Bij ons wordt KBC de eerste aanbieder. Medewerkers van die bank, konden de app al testen. Belfius, BNP Paribas en ING zullen Wero voor het einde van dit jaar aanbieden.
lees ook
Ontvang en betaal vanaf nu facturen in Payconiq-app
Omdat Wero Wallet een initiatief is van het EPI, wordt het gesteund door Europese banken. In die zin wordt Wero niet echt een concurrent voor Payconiq of iDeal, maar eerder een opvolger. Dat impliceert dat de toepassing in theorie aanspraak kan maken op een relatief grote hoeveelheid enthousiastelingen.
De grote uitdaging wordt om verder te gaan dan dat, en op termijn Google Pay en Apple Pay te beconcurreren. Die tools zijn intussen ook al flink ingeburgerd. Daar moet het EPI met Wero wel echt concurreren. De integratie met lokale banken, kan in dat geval een troef zijn. Het EPI werd immers opgericht door onder andere ING, BNP Paribas, KBC, Belfius, Rabobank; Deutsche Bank ABN-AMRO en ook WorldLine.