Patentrechtszaak legt verkoop OnePlus en Oppo in Duitsland plat: volgt Europa?

Oppo en OnePlus moeten de verkoop van hun toestellen stilleggen in Duitsland, na een verloren patentrechtszaak tegen Nokia. Voorlopig verkopen de toestellen nog in andere Europese landen. Oppo deelde zijn standpunt al met onze redactie.  

Een Duitse rechter heeft geoordeeld dat OnePlus en Oppo een patent schenden in alle toestellen die de merken momenteel verkopen. Op de Duitse websites van de smartphonemerken is het niet langer mogelijk een nieuw toestel aan te schaffen.

5G-technologie

Aan de basis van deze situatie ligt de 5G-technologie die in nieuwere toestellen van de merken zit ingebouwd, al zou ook de licentie van de 4G-technologie niet langer in orde zijn. Bij Nokia wordt al jaren beweerd dat beide smartphonemerken de door Nokia bedachte en gepatenteerde technologie in hun smartphones bouwen.

Wettelijk gezien mag dat alleen als een vergoeding voor het gebruik van de technologie wordt betaald. Daar verzuimen de smartphonebouwers in hun plicht, maar daar werd in voorgaande rechtszaken nooit iets aan gedaan.

Een rechter in Duitsland oordeelt nu wel dat Nokia in zijn recht staat om de situatie aan te kaarten, meldt de Duitse pers. BBK Electronica, het Chinese technologiebedrijf achter OnePlus en Oppo, schendt met andere woorden het patent van Nokia en daar zal een oplossing voor moeten komen, voordat de toestellen opnieuw de verkoop ingaan.

Bredere gevolgen in Europa?

De uitspraak in Duitsland heeft geen gevolgen op de verkoop van de toestellen in andere landen van Europa. Als Nokia echter beslist de situatie ook in andere EU-landen aan te kaarten, zullen deze rechtbanken naar alle waarschijnlijkheid deze uitspraak als toonbeeld nemen.  

BBK Electronica kan de verkoop van bestaande toestellen opnieuw opstarten na te betalen aan Nokia voor het gebruik van de 5G-technologie. In de toekomst kan het bedrijf er dan voor kiezen om van de technologie af te stappen, zodat er niet langer betaald moet worden aan Nokia.

Bij OnePlus staat de lancering van de OnePlus 10T aan het einde van deze maand op de planning. Naar alle waarschijnlijkheid zal ook dat toestel dezelfde 5G-technologie gebruiken. Zonder een boete aan Nokia te betalen, dreigt de lancering van het nieuwe toestel in gevaar te komen in Europa.

Moeilijke relatie

Update 9/8, 10u45: Oppo liet in een reactie gericht aan onze redactie weten dat het merk niet lichtzinnig omgaat met patenten: “Als eigenaar van vele 5G-patenten hecht Oppo veel waarde aan de rol van intellectueel eigendom in innovatie. We hebben een geschiedenis van cross-licentieovereenkomsten met verschillende bedrijven in de industrie en zetten ons in voor het bevorderen van een gezond ecosysteem voor intellectueel eigendom”, aldus Dries Cludts, PR-manager voor België en Luxemburg bij Oppo.

Voor de 4G-technologie kwam het merk tot een licentieovereenkomst met Nokia, waarna een gebeurtenis de relatie lijkt te hebben verzuurd: “In 2018 tekenden Oppo en Nokia een 4G-licentieovereenkomst. De dag nadat het contract afliep, stapte Nokia naar de rechter na een onredelijk hoge verlengingsvergoeding aan Oppo te vragen.” 

Voor de Duitse markt blijft de klantendienst van het merk beschikbaar voor alle klanten die eigenaar zijn van een toestel. “Ons engagement op lange termijn voor de Duitse markt blijft ongewijzigd en we werken proactief samen met de betrokken partijen om de lopende zaak op te lossen”, klinkt het bij het smartphonemerk.

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home