Orange lanceert als eerste Belgische operator RCS, opvolger van sms

orange

Orange gaat als eerste Belgische operator aan de slag met RCS, kort voor Rich Communication Services. Onder de noemer Chat Messagers wordt de opvolger van sms over de komende maanden uitgerold naar compatibele Android-apparaten.

RCS is een nieuw communicatieprotocol, dat de sms-standaard vervangt en verrijkt met nieuwe mogelijkheden. Nu ja, nieuw. De aanzet van de standaard werd al in 2007 gegeven, toen de iPhone nog maar net een ding was en er nog geen sprake was van berichtendiensten zoals WhatsApp.

RCS heeft veel gemeen met die nieuwe berichtendiensten, die in de afgelopen jaren de sms steeds meer naar de achtergrond hebben geduwd. Zo worden ook bij RCS de berichten als dataverkeer verstuurd via wifi of het mobiele netwerk. Naast tekstberichten kan je via het protocol onder meer foto’s, video’s, documenten en locatiegegevens delen. Daarnaast biedt het ondersteuning voor groepsgesprekken, en kan je in realtime zien of de ontvanger je bericht heeft gezien of een antwoord aan het typen is.

Standaard

Ondanks die overeenkomsten, zijn er ook verschillen tussen RCS en apps zoals WhatsApp. Het belangrijkste voordeel is dat gebruikers geen aparte app moeten installeren om RCS te gebruiken. Wanneer Orange de uitrol heeft afgerond, kan elke gebruiker met een Android-smartphone met versie 8.1 of hoger er standaard mee aan de slag.

Dat kan de wildgroei aan chatapplicaties op je smartphone op termijn verminderen, omdat al je contacten in principe via dezelfde dienst beschikbaar zijn. Ondersteunt de provider of het toestel van de ontvanger nog geen RCS, dan wordt teruggevallen op sms of mms. Dat is nu ook al het geval bij iPhone-gebruikers die via iMessage berichten sturen naar Android-gebruikers.

Orange heeft mms-berichten recent gratis gemaakt voor zijn postpaid-klanten, maar voor andere formules kunnen hier dus wel extra kosten in rekening worden gebracht. RCS kan pas echt tot volle wasdom komen als alle operatoren op de kar springen. Telenet zegt ermee bezig te zijn, terwijl Proximus de kat nog uit de boom kijkt.

Encryptie

Daarnaast is er nog een kleine angel in de vorm van privacy. Terwijl een dienst als WhatsApp end-to-end encryptie voor de inhoud van berichten aanbiedt, is dat bij RCS nog niet het geval. Google, dat zich sinds kort met de ontwikkeling van RCS is gaan moeien, liet eerder al verstaan dat end-to-end encryptie een prioriteit is, maar voorlopig is er nog geen oplossing.

Orange garandeert dat de data alleen zullen worden verzonden via zijn eigen netwerk en servers, maar als autoriteiten bij de provider komen aankloppen om je RCS-berichten op te vragen, zullen die nog altijd gewoon in plaintext leesbaar zijn.

“De toekomst van de sms is in België geland”, opende Orange zijn persbericht, maar of het zo’n vaart zal lopen valt nog af te wachten. Eerst moeten nog een paar belangrijke puzzelstukken op hun plaats vallen. Orange-klanten met een compatibel Android-toestel zullen ten laatste tegen de zomer van 2020 met de nieuwe berichtendienst aan de slag kunnen gaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home