Oproep aan EU voor meer ondersteuning bij open source-AI

Een aantal bedrijven deed een oproep aan de EU om veel meer rekening te houden met open source wanneer ze de laatste hand legt aan de AI Act.

Bij de Europese Unie is men momenteel bezig met het verfijnen van de befaamde AI Act, die kunstmatige intelligentie beter moet reguleren binnen Europa. Enkele bedrijven riepen de Europese beleidsmakers in een paper nu op om veel meer rekening te houden met de ontwikkeling van open source-AI.

Het initiatief

De paper werd gepubliceerd als een blog op GitHub, maar is ook nog ondertekend door vijf andere bedrijven, waaronder Hugging Face en Creative Commons. In het stuk onderstrepen de initiatiefnemers het belang van open source in het AI-ecosysteem, naast non-profits en academische spelers uit de sector.

Volgens hen kan open source de EU en zijn burgers op twee belangrijke manieren van dienst zijn:

  • Veilige en verantwoordelijke AI, dankzij het open systeem dat transparantie, degelijk onderzoek en reproduceerbaarheid in de hand werkt
  • De drang naar innovatie en gezonde competitie die open source kan brengen bij kleinere spelers en nieuwkomers

lees ook

AI-gegeneerde content moet worden voorzien van watermerk

Glas half vol

De zes initiatiefnemers zien de AI Act als veelbelovend en als een precedent voor een globale regelgeving rond AI, zowel qua innovatie, als qua risico’s. Ze willen echter dat de EU de mogelijkheden beseft van een open AI-ecosysteem, met transparantie en samenwerkingen tussen stakeholders. De zes vinden dat de huidige voorstellen te veel barrières bevat en nadelig is voor ontwikkelaars in een open omgeving.

Het is niet alleen geklaag, de zes bedrijven formuleren ook vijf oplossingen om de AI Act meer compatibel te maken met open source. Die zijn:

  • AI-componenten duidelijk definiëren
  • Verduidelijken dat gezamenlijke open source-ontwikkeling van AI-componenten en ze publiek beschikbaar maken, ontwikkelaars niet ondergeschikt maakt aan de AI Act, verder bouwend op de verbeterde parlementaire tekst
  • Coördinatie en inclusief besturen door de Europese AI-beleidsmakers ondersteunen en verder bouwen op de wettekst van het parlement, in een open systeem
  • Zorgen dat de R&D-uitzondering praktisch en effectief is, door real life gelimiteerde tests toe te staan
  • De nodige vereisten instellen voor stichtende modellen, om verschillende gebruiken en ontwikkelingsmodaliteiten te herkennen en behandelen, waaronder open-source

Kunstmatige intelligentie is iets dat de Europese beleidsmakers langs de ene kant en bedrijven langs de andere kant, al wel langer bezighoudt. Vorige maand publiceerden 150 firma’s een open brief om hun bezorgdheid te uiten over de Europese AI-regels en enkele weken eerder was er al het Europese verbod op AI voor automatische gezichtsherkenning.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home