OpenAI ziet jaaromzet stijgen tot 1,6 miljard dollar

openai sam altman

OpenAI heeft er een boerenjaar opzitten. Volgens The Information heeft het bedrijf in 2023 voor het eerst een jaaromzet van meer dan een miljard dollar gedraaid.

OpenAI mag zijn financieel jaarrapport dan nog niet gepubliceerd hebben, maar The Information meent de cijfers nu al te weten. Volgens goedgeplaatste bronnen is er in 2023 een jaaromzet van 1,6 miljard dollar in het laatje binnengekomen. Een record voor OpenAI, dat ter vergelijking in 2022 een jaaromzet van 28 miljoen dollar in de boeken mocht schrijven.

OpenAI haalt zijn inkomsten voornamelijk uit betaalde ChatGPT Plus-abonnementen en api’s die het tegen betaling aanbiedt aan ontwikkelaars. Bij de miljardomzet hoort ook wel de kanttekening dat het trainen en onderhouden van ChatGPT het bedrijf een pak meer geld kost. OpenAI profiteert zelf dan ook maar gedeeltelijk van de miljardenjackpot die dankzij ChatGPT ontstaan is.

lees ook

1 jaar ChatGPT: ongeziene hype, ongeziene winst en een ongeziene soap achter de schermen

OpenAI is op dit moment dan ook nog afhankelijk van gulle sponsors om het hoofd boven water te houden. Naast de vele miljarden die Microsoft al in het bedrijf pompt, is het bedrijf volop op zoek naar nieuw kapitaal. Er loopt een investeringsronde die de waarde van het bedrijf over de 100 miljard dollar kan tillen. Die investeerders zijn natuurlijk wel te paaien met mooie omzetcijfers.

Non-profit met winstoogmerk

Het bedrijf OpenAI heeft een eerder bijzondere eigendomsstructuur. Officieel is het sinds de oprichting in 2015 een non-profitorganisatie die zich focust op onderzoek naar AI-technologie en in die gedaante staat het bekend als OpenAI Inc. De dagelijkse leiding valt echter onder handen van OpenAI Global LLC, dat sinds 2019 als een commercieel bedrijf geregistreerd staat dat dus wél winst moet proberen te maken.

Die dualiteit zorgt wel eens voor spanningen in de bestuurskamer. De raad van bestuur probeerde in november nog CEO Sam Altman buiten te werken. Altman trok uiteindelijk aan het langste eind en het was de opstandige raad van bestuur die moest vertrekken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.