OpenAI hoopt op nieuwe investering van Microsoft

microsoft openAI

OpenAI wil een AI-systeem ontwikkelen dat even intelligent is als een mens. Daarvoor heeft het extra financiële middelen nodig en kijkt het hoopvol richting hoofdsponsor Microsoft.

OpenAI wil gesprekken opstarten met Microsoft rond nieuwe investeringen. Dat schrijft Financial Times. Begin dit jaar pompte Microsoft al eens tien miljard dollar in het bedrijf, waarmee het ook de belangrijkste investeerder werd. OpenAI droomt om artificial general intelligence te kunnen ontwikkelen, maar om die droom te realiseren heeft het meer financiële middelen nodig.

Slimmer dan een mens

Binnen artificiële intelligentie heb je verschillende gradaties. Het gros van de AI-modellen die we vandaag kennen, vallen onder de noemer ‘zwakke AI’, algoritmen die getraind zijn voor specifieke taken maar niet buiten hun script kunnen denken. Dall-E kan bijvoorbeeld zeer goed tekenen, maar vraag het programma niet naar het weer van morgen.

ChatGPT groeit hoe langer hoe meer toe richting ‘algemene kunstmatige intelligentie’. Op dit magische punt zou de intellectuele capaciteiten van een AI-systeem op hetzelfde niveau staan als de mens. Na de laatste update kan ChatGPT bijvoorbeeld beelden maken, data analyseren en zoekopdrachten uitvoeren binnen één sequentie van prompts. Dat is nog steeds geen algemene intelligentie, maar OpenAI en andere spelers binnen de sector geloven dat dit geen verre toekomstmuziek meer is.

lees ook

ChatGPT kan analyseren, schilderen en surfen in één gesprek: de nieuwe capaciteit getest

De overtreffender trap van algemene intelligentie is dan ‘superintelligentie’. Vanaf dit niveau zou artificiële intelligentie het menselijke brein overtreffen. Die lichtjes akelige gedachte is gelukkig nog heel veraf.

Gezocht: geld en data

Dit zijsprongetje maakt duidelijk waarom OpenAI meer geld nodig heeft. Het onderhouden van ChatGPT kost op dit moment meer dan het oplevert en nog uitgebreidere versies maken is helemaal een dure affaire. OpenAI is ook in gesprekken met andere investeerders om minder afhankelijk te zijn van Microsoft, maar een nieuwe cheque van de hoofdsponsor is altijd welgekomen.

lees ook

Microsoft blokkeerde ChatGPT tijdelijk voor eigen werknemers

Met geld alleen kom je er niet in de AI-industrie. Modellen hebben ook zeer veel data nodig. Om zich daarvan te verzekeren, lanceerde OpenAI vorige week een partnerplatform waar organisaties hun gegevens kunnen doneren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home