OpenAI-concurrent xAI van Elon Musk tankt 6 miljard dollar

De investering geeft ademruimte aan xAI om zijn eerste producten te lanceren en een supercomputer te bouwen.

Na de lancering van xAI afgelopen zomer kondigt oprichter Elon Musk aan dat het bedrijf zes miljard dollar tankt via investeerders. Hiermee wil het “zijn eerste producten op de markt brengen, geavanceerde infrastructuur bouwen en het onderzoek naar en de ontwikkeling van toekomstige technologieën versnellen.”

Het enige resultaat van xAI vandaag is Grok, een AI-chatbot in de stijl van ChatGPT die enkel beschikbaar is voor betalende X-gebruikers.

Elon Musk zal al het geld kunnen gebruiken om xAI competitief te maken. Volgens The Information werkt het bedrijf aan een supercomputer dat 100.000 Nvidia H100-chips bevat. Als je rekening houdt dat elke chip naar verluidt 30.000 tot 40.000 dollar kost, zal de rekening niet goedkoop zijn. Om maar over de energiefactuur te zwijgen om de supercomputer draaiende te houden. Musk zei eerder al tegen investeerders dat het nieuwe datacenter tegen eind 2025 operationeel moet zijn.

lees ook

De ecologische voetafdruk van AI: een tikkende tijdbom?

Wanneer we de volgende stap zullen zien van xAI na Grok, is koffiedik kijken. Intussen staat de concurrentie niet stil met OpenAI dat ChatGPT 4o lanceerde, Anthropic met Claude 3 en Google met Gemini 1.5.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home