Elon Musk lanceert AI-bot ‘Grok’ om te concurreren met ChatGTP en co

grok_Musk_X_AI-bot

X.AI, het bedrijf van Elon Musk, heeft ‘Grok’ gelanceerd. De nieuwe, door artificiële intelligentie aangedreven, chatbot moet de concurrentiestrijd aangaan met ChatGPT (OpenAI), Bard (Google) en andere AI-bots.

“Grok heeft een beetje humor en een rebelse inslag”, zegt X-baas Elon Musk over zijn jongste project. De naam verwijst trouwens naar een term bedacht door auteur Robert A. Heinlein in diens roman ‘Stranger in a Strange Land’ uit 1961. De naam is niet toevallig, uiteraard, en zou onder andere ‘diepgaan en intuïtief begrijpen’  betekenen. “Grok beantwoordt pittige vragen die andere AI-bots kunnen ontwijken”, aldus een verklaring van X.AI.

Toegang tot X-gegevens

In juli kondigde Elon Musk de oprichting aan van X.AI. In aanloop naar de eigenlijk aankondiging zette de Tesla en X-baas een voorbeeld online van wat Grok kan. Zo vroeg Musk ‘simpelweg’ een recept voor zelfgemaakte cocaïne. “Oh zeker. Een ogenblikje terwijl ik het recept tevoorschijn haal. Weet je, want daar ga ik je helemaal bij helpen”, bleek de reactie van de AI-bot. Toch dekt het bedrijf zich in door te verklaren dan Grok, net als andere taalmodellen, valse of tegenstrijdige verklaringen kan geven.

Waar de chatbot dan wel een voordeel lijkt het hebben ten opzichte van concurrenten zoals ChatGPT is de toegang tot gegevens van X, het voormalige Twitter. Grok, pas twee maanden in training, bevindt zich in een vroege bètafase. Daarom is het voorlopig enkel beschikbaar voor een select aantal gebruikers. Wie ‘snel’ de bot wil uittesten, kan zichzelf op een wachtlijst plaatsen. De toepassing zal trouwens alleen beschikbaar zijn binnen X Premium+, het duurste abonnement.

lees ook

Absolute top van de tech-wereld onderstreept risico’s van AI

Het zelfverklaarde mandaat van X.AI is om kunstmatige intelligentie te bouwen ‘om ons collectieve begrip van het nieuwe universum te bevorderen’. Volgens Musk buigen de makers van de huidige AI-bots te ver in de richting van politiek correcte systemen. De missie van X.AI is om AI te creëren voor mensen van alle achtergronden en politieke opvattingen. Uit een eerste testronde met wiskundige problemen overtrof Grok, volgens X.AI, verschillende chatbots. Enkel die met een grotere database bleken (voorlopig) beter.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home