Ook Midden-Oosten mag geen Nvidia H100 en A100 meer kopen

nvidia-gh200-grace-hopper-superchip
Nvidia GH200

De VS leggen een bijkomend uitvoerverbod op aan Nvidia voor diens krachtigste AI-accelerators. Export naar het Midden-Oosten wordt nu aan banden gelegd.

De VS leggen bijkomende beperkingen op aan Nvidia voor de export van zijn H100- en A100-accelerators. Die mag de AI-specialist niet meer zonder goedkeuring verkopen aan verschillende landen in het Midden-Oosten. Om welke landen het precies gaat, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk gaat het om Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

China en Rusland

De overheid in de VS wil voorkomen dat geavanceerde AI-kennis en tools vanuit het land doorsijpelen naar strategische en ideologische tegenstanders. Vooral Rusland en China zijn kop van jut: voor die landen bestaat er al langer een exportverbod. De vrees is nu dat de verbeterde banden tussen de landen uit het Midden-Oosten en China ervoor kunnen zorgen dat GPU’s op die manier toch doorsijpelen naar China, ondanks het embargo.

Bijkomend praten China, de Emiraten en Saudi-Arabië over een diepere samenwerking rond AI. Dat opent de deur voor een scenario waarin de Chinezen hun algoritmes gewoon op supercomputers het Midden-Oosten komen trainen, om de kennis dan alsnog mee terug te nemen.

Extra exportrestricties moeten nu voorkomen dat de Nvidia H100 en Nvidia A100 op die manier ingezet worden. Nvidia zelf geeft aan dat de beperkingen niet echt een merkbare impact zullen hebben op de financiën. Het bedrijf ontwikkelde bovendien de A800 en H800: gekortwiekte versies van de krachtige chips die niet onder de exportrestricties vallen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home