Ook in VS blijkt miljardeninvestering in chips te weinig

A close-up of a 2 nm wafer fabricated at IBM Research's Albany facility, with individual chips visible to the naked eye. Courtesy of IBM.

Zowel Europa als de VS investeren tientallen miljarden in nieuwe chips. “Veel te weinig”, liet NXP eerder al weten over het Europese plan. In de VS komt de grootste belangenorganisatie nu tot dezelfde conclusie.

Zowel de EU als de VS willen een groter deel van de chipproductie in huis halen. Momenteel worden de meeste microchips in zuidoost Azië geproduceerd. Covid toonde hoe gevoelig de toeleveringsketen is aan verstoringen en dat mag niet zo blijven voor producten met een dergelijk strategisch en economisch belang.

Te weinig geld

Langs de kant van de EU moet de European Chips Act investeringen en productie aanwakkeren. Daarvoor zet Europa een potje van 43 miljard euro opzij. Veel, maar volgens critici niet genoeg. Om tegen 2040 een marktaandeel van twintig procent te bereiken in Europa, is er volgens NXP zeker tien keer meer nodig.

Het gelijkaardige plan in de VS garandeert 52 miljard dollar aan fondsen en ook dat wordt lauw ontvangen. De Semiconductor Industry Association (SIA) schat dat de VS minstens twintig tot dertig miljard dollar meer moeten investeren. Dat geld zou dan niet enkel voor productie maar ook onderzoek en ontwikkeling dienen.

Dalend belang

De SIA vreest dat de VS economisch belang aan het inboeten is wat chipdesign betreft. Wat design betreft, zijn de VS nog wel absolute marktleider. Bedrijven als AMD, Intel en Nvidia kennen wereldwijd geen gelijke. De investeringen in design komen echter van die private bedrijven en niet of nauwelijks van de overheid. Dat staat in contrast met onder andere China, Japan, Taiwan en ook Europa, waar overheidsgeld ook R&D moet boosten.

De oproep toont vooral het belang van de bredere semiconductor-industrie aan op wereldniveau. Iedere regio wil een groot deel van de koek binnenhalen en houden. Wie semiconductors ontwikkelt en bouwt, geniet een zekere onafhankelijkheid maar ook diplomatische soft power tegenover regio’s die dat niet doen.

Hoe de geldrace zal evolueren, is koffiedik kijken. Zowel de VS als de EU denken in termen van procentueel marktaandeel en er is natuurlijk maar honderd procent te verdelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home