NXP schat dat EU tot tien keer te weinig investeert in chips

europa geld microchips Dall-E

Europa wil zijn marktaandeel in de semiconductor-industrie verdubbelen tegen 2030, maar daarvoor zijn de investeringen volgens Europese chipbouwer NXP veel te laag.

De EU wil de semiconductor-industrie in Europa een flinke boost geven tegen 2030. Vandaag wordt tien procent van alle chips wereldwijd hier gebakken, maar tegen het einde van het decennium moet dat twintig procent zijn. Daartoe investeert de unie 43 miljard euro onder de European Chips Act.

Dat is veel te weinig volgens Kurt Sievers, CEO van Nederlandse chipbakkerij NXP Semiconductors. “Om van tien procent wereldwijd marktaandeel twintig procent te bereiken, moeten we onze capaciteiten verdrievoudigen of verviervoudigen”, zegt hij tijdens de Global Foundries Technical Summit in Dresden.

Volgens Sievers is er ongeveer 500 miljard euro nodig om het doel te bereiken. De EU rekent er op dat de huidige 43 miljard euro de bal aan het rollen zal brengen en ook voor meer private investeringen zal zorgen.

Druppel op een hete plaat

Sievers merkt bovendien op dat er meer nodig is dan geld. Zo moet de EU het juiste talent aantrekken, en hoopt de NXP-baas dat de EU ook zal inzetten om zijn eigen fabricage-capaciteiten. De Chips Act lijkt vandaag in eerste instantie grote internationale reuzen zoals TSMC en Intel aan te trekken. Die laatste bouwt in Maagdenburg in Duitsland een nieuwe grote fabriek.

Intel investeert in die site alleen al 17 miljard euro, wat meteen de 43 miljard euro van de EU tegen 2030 in perspectief zet. Bovendien willen ook de VS meer productie op eigen bodem en trekken ook zij extra fabrieken aan, wat het voor Europa nog moeilijker maakt om aan de grens van 20 procent te komen.

Eigen capaciteiten

Sievers spreekt voor een stuk natuurlijk ook voor de winkel van NXP wanneer hij meer investeringen in lokale partijen wenst. NXP bouwt vooral eenvoudigere chips voor bijvoorbeeld NFC, en speelt zo voorlopig toch op een andere niveau van Intel of TSMC. Europese partijen hebben vandaag niet echt dezelfde capaciteiten als hun Taiwanese of Amerikaanse concurrenten en de investeringen van de EU lossen dat probleem niet meteen op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home