Omzet Google Cloud stijgt terwijl verlies daalt

Google Cloud

Google Cloud zette een knap eerste kwartaal van dit jaar neer met een enorme omzetstijging. Toch blijft GCP verlies draaien, wat illustreert hoe sterk Google de groei van zijn cloudplatform subsidieert.

Het Google Cloud Platform (GCP) was tijdens het afgelopen kwartaal goed voor een omzet van iets meer dan 4 miljard dollar. Daarmee zet Google Cloud opnieuw een mooie groei neer. Vergeleken met Q1 van 2020 stijgt de omzet met 46 procent. Google wijst er op dat zijn cloudplatform sneller groeit dat de grootste concurrenten Microsoft Azure en AWS. Daar staat tegenover dat GCP een significant kleiner marktaandeel heeft en zo meer marge heeft voor sterke procentuele groei.

Subsidies

Bovendien groeit GCP bij gratie van sponsoring van Google zelf. De cloudtak draaide tijdens het eerste kwartaal een verlies van 974 miljoen dollar. Dat is veel, maar een stuk minder dan de 1,73 miljard dollar van een jaar eerder. Google praat sinds kort openlijk over het verlies van zijn Cloudtak. Het bedrijf subsidieert GCP in een poging zo snel mogelijk te groeien. Dat moet een sterke marktpositie garanderen en schaalvoordelen met zich meebrengen. Voor de nabije toekomst blijft de focus van GCP liggen op omzetstijging en niet noodzakelijk winst.

Als onderdeel van Alphabet hoeft GCP zich niet bepaald zorgen te maken. Het moederbedrijf zag zijn omzet stijgen met 34 procent tot 55,3 miljard dollar, goed voor een winst van 17,93 miljard dollar. Het gros van dat geld is afkomstig van de diensten en advertentiemogelijkheden van Google. Daarmee subsidieert Google niet alleen GCP maar ook zijn meer experimentele ‘other bets’, dat 1,15 miljard dollar opslokte.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home