Nvidia wil nu ook graag zijn AI-chips door Intel laten maken

nvidia jensen huang

Nvidia zegt geen nee tegen Intel als chipleverancier om in de toekomst meer AI-chips van de band te laten rollen.

Vandaag wordt het gros van de Nvidia-chips door TSMC gebakken, de grootste chipleverancier ter wereld. Samsung bakt de vorige generatie grafische 8 nanometerchips (RTX 30-serie) maar kon niet overtuigen met zijn 5 nanometerproces. De RTX 40-reeks en de erg gegeerde H100 en H200 AI-chips in datacenters rollen van de band van TSMC.

In een interview tijdens de UBS Global Technology Conference laat Nvidia CFA Colette Kress weten dat het Intel zou overwegen als chipleverancier voor de volgende generatie van chips die vermoedelijk op 3 nanometer wordt gebakken.

“Ik denk dat er veel goede chipleveranciers zijn. TSMC is een geweldige partner. Zoals je weet, gebruiken we tegenwoordig ook Samsung. Zouden we een derde willen? Zeker, we zouden graag een derde willen. En dan moet je nagaan wat hun interesse is op het gebied van diensten. Hou in gedachten dat er andere zijn die naar de VS kunnen komen”, zegt Kress.

“TSMC in de VS kan ook een optie voor ons zijn. Niet noodzakelijkerwijs anders, maar opnieuw in termen van een andere regio. Niets weerhoudt ons ervan om mogelijk een andere chipfabrikant toe te voegen.”

Nvidia kan niet volgen

Nvidia CEO Jensen Huang liet eerder dit jaar al opmerken dat het Intel overweegt als leverancier. Het lijkt duidelijk dat het merk voor de volgende generatie chips al zijn opties open houdt en maximale volumes wil draaien. Het afgelopen kwartaal verkocht Nvidia een half miljoen H100-GPU’s die naar verluidt voor 50.000 euro per stuk over de toonbank gaan.

Vorige maand lanceerde het ook de H200 Hopper-chip met sneller HBM3e-geheugen. Elke fabrikant smeekt om chips van Nvidia. Dell liet eerder al weten dat je vandaag minimaal 39 weken moet wachten tot een nieuwe AI-server wordt geleverd omdat Nvidia niet snel genoeg chips kan leveren.

Ondertussen kan AMD daar de vruchten van plukken. Het lanceerde vorige week de MI300X en MI300A als tegenhanger voor de AI-chips van Nvidia. De chips zijn beschikbaar in massaproductie en kunnen fabrikanten helpen om hun backorders te verkleinen, op voorwaarde dat ook de klanten voor AMD kiezen en daardoor minder lang moeten wachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home