Nvidia gaat concurreren met grootste klanten

nvidia

Nvidia wil AI-hardware rechtstreeks verkopen aan grote ondernemingen. Die ambitie brengt het bedrijf op ramkoers met grote cloudproviders en OEM’s.

Nvidia aast op een nieuwe inkomstenstroom. Traditioneel verkoopt het Amerikaanse bedrijf microchips en dan meer specifiek GPU’s. De gamingmarkt blijft relevant voor Nvidia, maar de belangrijkste groei komt van GPU’s als accelerators ter ondersteuning van steeds zwaardere maar ook steeds meer alomtegenwoordige AI-workloads.

De chipfabrikant is vandaag niet meer tevreden met de loutere verkoop van chips. Het bedrijf wil meer en meer complete AI-diensten ter beschikking stellen van klanten. Dat doet Nvidia onder andere via de cloudplatformen van hyperscalers. In die context levert Nvidia niet gewoon de chips, maar de totale omgeving inclusief AI-software en vooraf getrainde modellen. Nvidia trekt echter meer en meer van het laken naar zich toe.

Met partners maar toch vooral zelf

Een concreet voorbeeld van hoe Nvidia van leverancier naar concurrent evolueert, zien we in het DGX-verhaal. Nvidia verkoopt zelf DGX-systemen (in feite AI-HPC-servers) aan klanten en zet zo traditionele OEM’s buitenspel. Verder lanceerde het bedrijf het Base Command Platform, waarlangs het in samenwerking met NetApp DGX SuperPod-infrastructuur als een clouddienst naar klanten brengt.

Nvidia werkt samen voor het aanbod met Equinix en trekt ook Google aan boord, maar behoud toch de controle. Die aanpak zou in de nabije toekomst al honderden miljoenen dollars aan nieuwe inkomsten moeten genereren.

Complex ecosysteem

De ambitie brengt extra complexiteit met zich mee. Nvidia ontpopt zich immers tot zowel leverancier van belangrijke componenten als concurrent van de kopers van die componenten. Het is in ieder geval een goed moment voor Nvidia om zich te profileren. CEO Jensen Huang beschreef de lancering van ChatGPT pas nog als het ’iPhone-moment’ voor AI. Verder overtroffen de recentste kwartaalresultaten de verwachtingen van analisten en volgt de koers van het aandeel een sterk stijgende trend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home