Nutanix stelt beurs gerust met topresultaten en torenhoge verwachtingen

Nutanix overtreft de verwachtingen van analisten met zijn kwartaalresultaten, maar dat is niet wat de aandelenkoers doet stijgen, wel de erg hoge verwachtingen voor het komende kwartaal.

Nutanix doet wat weinige technologiebedrijven dit kwartaal kunnen: het deelt zijn financiële resultaten voor het afgelopen kwartaal, zonder dat de aandelenkoers dipt.

Dat de resultaten felgroen kleuren, helpt ongetwijfeld. Nutanix liet voor zijn vierde kwartaal van fiscaal 2024 een omzet van 548 miljoen dollar optekenen: 11 procent meer dan een jaar eerder. Verder ziet de HCI-specialist de gemiddelde lengte van zijn contracten licht stijgen, en schiet ook de jaaromzet van terugkerende contracten de lucht in met 22 procent.

Voor het hele fiscale jaar haalde Nutanix 2,15 miljard dollar op: vijftien procent meer dan vorig jaar. Tot stijgt de operationele marge nog eens naar tussen de 15,5 procent en de 17 procent.

Goede transitie

Dat alles toont dat Nutanix een goede race aan het rijden is. Na een woelige periode waarin het bedrijf transformeerde naar een SaaS-provider, hebben investeerders opnieuw vertrouwen.

De overname van VMware door Broadcom helpt ook: Broadcom jaagt klanten groot en klein weg met zijn focus op enkel de allergrootste partijen, en Nutanix biedt één van de weinige realistische alternatieven.

Meer dan hoge groei

Met dat alles lijkt het niet verwonderlijk dat de koers van het Nutanix-aandeel netjes stijgt. De belangrijkste katalysator daarvoor is echter niet het jaarverslag, maar wel het vooruitzicht voor komend jaar. Nutanix verwacht in 2025 tussen de 2,435 miljard dollar en 2,465 miljard dollar aan omzet te draaien: meer dan de 2,43 miljard die analisten hadden voorspeld.

De afgelopen maanden tonen dat hypegevoelige beleggers niets minder eisen dan dat: groene resultaten en torenhoge verwachtingen, boven de officiële verwachtingen. Wie winst draait en groeit, maar minder extreem, verliest vertrouwen.

Goede cijfers, dalende koers

Dat zien we duidelijk bij (voormalige) concurrenten Pure Storage en NetApp, die allebei in de wereld van de opslag actief zijn waar ook Nutanix zijn wortels heeft. Ook deze bedrijven hebben groene vooruitzichten, met een miljardenomzet in het vooruitzicht.

lees ook

Paniekvoetbal of teken aan de wand: staat de AI-bubbel op barsten?

Pure Storage keerde verlies in dit kwartaal vorig jaar om naar winst nu (35,6 miljoen dollar), maar riskeerde te vermelden dat de verwachte groei iets minder groot zou zijn dan eerst geanticipeerd.

Voor NetApp is de situatie nog vreemder: het bedrijf heeft alle verwachtingen van Wall Street overtroffen en stelt zijn groeiverwachtingen voor het komende jaar naar boven bij. Beleggers lijken meer groei dan de reeds verwachte hoge groei onvoldoende te vinden, en het aandeel is na de beursuren gedaald.

Ontkoppeld van realiteit

Dat alles toont vooral dat tech-aandelen momenteel meer dan gewoonlijk verhandeld worden op basis van hypesignalen en buikgevoel van ongeïnformeerde partijen. Grote technologiebedrijven boeren dezer dagen goed, maar de reactie van de beurs is ontkoppeld van die realiteit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home