Nieuwe splitsing Bitcoin Cash zet hele cryptomarkt onder druk

bitcoin

De waarde van cryptomunt Bitcoin staat op zijn laagste punt sinds langer dan een jaar. In de laatste 24 uur zakte de prijs met 12 procent naar ongeveer 5.400 dollar. Ook andere munten krijgen klappen als gevolg van nervositeit rond een aankomende splitsing van Bitcoin Cash.

Naast Bitcoin ging ook de prijs van Ethereum onderuit. De waarde daalde met 15 procent op een dag tijd. Bitcoin Cash, zeg maar een spin-offmunt van Bitcoin, moest een prijsdaling van 18 procent incasseren.

Bitcoin Cash

Het is Bitcoin Cash dat aan de basis ligt voor de nervositeit op de cryptomarkten. Een aankomende ‘hard fork’ van de munt kan mogelijk verstrekkende gevolgen hebben. De Bitcoin Cash-community is in twee verdeeld over hoe de munt verder moet evolueren. Beide groepen zijn van plan om met hun eigen versie verder te gaan, die niet compatibel is met de andere. De vrees is dat de splitsing zou leiden tot verwarring bij gebruikers en de reputatie van de cryptomunt schade berokkent.

Bitcoin Cash is zelf het resultaat van zo’n hard fork, nadat de Bitcoin-community het niet eens raakte over de maximale blokgrootte van de Bitcoin-blockchain. De meeste Bitcoin-ontwikkelaars waren voorstander om de blokgrootte van 1 megabyte te behouden. De beperkte blokgrootte zorgde op het hoogtepunt van de cryptohype evenwel voor congestie van het Bitcoin-netwerk, waardoor transactieprijzen de lucht in gingen. Een deel van de community besloot daarom zijn eigen versie van Bitcoin te maken: Bitcoin Cash. Die kreeg een maximale blokgrootte van 8 megabyte en werd ondertussen al naar 32 megabyte opgetrokken, waardoor meer transacties per seconde mogelijk zijn.

Verdeeldheid

Nu is het Bitcoin Cash-kamp evenwel zelf verdeeld. Het schisma zet de beheerders van de huidige Bitcoin Cash-implementatie, beter bekend als Bitcoin ABC, lijnrecht tegenover Craig Wright. Wright is een controversieel figuur in de cryptocurrencywereld. Zo beweerde hij in het verleden onder meer al dat hij Satoshi Nakamoto, de oprichter van Bitcoin, zou zijn. Die claim wordt door velen in twijfel getrokken. Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum, noemde Wright zelfs een oplichter.

Bitcoin ABC wil het bitcoinprotocol aanpassen, terwijl Wright en zijn bijstanders trouw willen blijven aan het originele design. De discussie is ondertussen uitgemond in een heuse machtsstrijd over wie de controle heeft over de toekomst van Bitcoin Cash. Critici van Wright vrezen dat zijn betrokkenheid negatief afstraalt op de reputatie van Bitcoin Cash.

Hoewel het om een interne discussie binnen de Bitcoin Cash-community gaat, ondervinden ook andere cryptomunten de gevolgen. In principe mag een beslissing over Bitcoin Cash geen negatieve impact hebben op de waarde van totaal verschillende cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum. De geschiedenis leert evenwel dat gerommel binnen één cryptomunt bijna altijd op andere munten afstraalt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home