Microsoft stopt ondersteuning HoloLens en biedt enkel nog security-updates

hololens
hololens

Microsoft laat weten dat het niet langer aan updates werkt voor de huidige HoloLens. De eerste generatie augmented reality (AR)-bril krijgt voortaan enkel nog veiligheidsupdates. HoloLens 2 kan je al bestellen, maar een beschikbaarheidsdatum is er nog niet.

De Windowsgigant heeft laten weten dat de firmware-update in mei de laatste was voor de huidige HoloLens AR-headset. In een online document staat dat de eerste HoloLens vanaf nu onder Long Term Servicing (LTS) valt.

Concreet betekent dit dat Microsoft het toestel niet langer al updaten met nieuwe functies. Het focust nu al zijn energie in de tweede generatie en levert enkel nog security updates. Hoelang het die blijft uitleveren, laat Microsoft niet weten.

Plotse beslissing

De plotse keuze om ondersteuning te stoppen kan heel wat huidige bezitters van de HoloLens schofferen. De pre-productie van de HoloLens, de Development Edition (3.000 dollar), was vanaf 30 maart 2016 beschikbaar. In mei 2017 werd HoloLens officieel beschikbaar gesteld voor iedereen. ‘The Suite’ kostte uiteindelijk 5.000 dollar.

Microsoft maakt met dit statement duidelijk dat de eerste HoloLens een proefproject was om het concept verder uit te werken. Het toont aan dat AR nog in een heel vroege fase zit waarin veel wordt geëxperimenteerd.

Vandaag kan je de HoloLens 2 bestellen voor 3.500 dollar. Wie toegang wil tot het ontwikkelaarsportaal, moet een extra 99 dollar per maand neerleggen. Een leverdatum heeft Microsoft nog niet. Wel beschikbaar is de Magic Leap One die vandaag 2.295 dollar kost.

Nieuwe functies HoloLens 2

Eén van de belangrijkste nieuwe features van de HoloLens 2 is de toevoeging van handtracking via een nieuwe Azure Kinect-sensor. Het tracken van je handbewegingen werkt in tandem met eyetracking, zodat je op een natuurlijke manier kan interageren met virtuele objecten in mixed reality. Een controller is niet langer noodzakelijk. Ook spraakherkenning is ingebouwd.

Daarnaast werd ook de field of view van de bril drastisch verbeterd. Dat is het gezichtsveld dat je hebt door de bril, waarin virtuele objecten zichtbaar zijn over de realiteit. De beperkte field of view was een belangrijk minpunt van de eerste HoloLens en is met de nieuwe bril verdubbeld.

Microsoft gebruikt daarvoor een nieuwe technologie met laserlicht en oscillerende spiegels om het beeld op de bril weer te geven. Daardoor is het bedrijf erin geslaagd om de resolutie en kwaliteit te behouden, wat resulteert in een 2K-scherm voor elk oog.

Tot slot is er het HoloLens Customization Program waarmee bedrijven hun eigen versie van de bril kunnen bouwen, aangepast aan hun unieke noden. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van de bril in een veiligheidshelm, zodat hij zonder risico op een bouwwerf kan worden gebruikt.

Gerelateerd: Eerste indruk: Microsofts HoloLens 2 is klaar voor het echte werk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home