Vier jaar na de lancering van de eerste HoloLens, bracht Microsoft de nieuwe generatie van zijn AR-headset mee naar het Mobile World Congress in Barcelona. Onze redacteur ging langs op de stand voor een eerste indruk.
Ik sta in een kamer van drie bij drie meter, met voor mij een industriële pomp. “Die gaan we vandaag uit elkaar halen en herstellen”, vertelt de Microsoft-medewerker mij. Met de HoloLens 2 op mijn neus richt ik mijn blik op de pomp en zie onmiddellijk een virtuele waarschuwing verschijnen: “Alert. Defect component needs replacement.”
Ik klik op de melding – tenminste, ik por met mijn vinger in de lucht – en zie dat het om een defect tandwiel gaat. De HoloLens heeft een digitale weergave van de binnenkant van de pomp over de realiteit gelegd en het defecte onderdeel rood gekleurd.
Een nieuwe melding vraagt of ik instructies wil zien om het tandwiel te vervangen. De software in kwestie, Vuforia van PTC, toont op basis van het CAD-model van de pomp stap voor stap welke onderdelen ik moet losmaken om bij het tandwiel te raken. Ik voer de herstelling virtueel uit, grijp in het ijle om het tandwiel weg te halen en vervang het door een nieuw exemplaar.
De software van PTC visualiseert ook informatie van sensoren die op de pomp zijn geïnstalleerd. Via een menu controleer ik de temperatuur van de pomp en kan ik zien of het nieuwe tandwiel niet te hard vibreert. Alle waarden zijn normaal, de pomp functioneert weer naar behoren en mijn demo zit erop.
De toepassing illustreert perfect de kracht van Microsofts HoloLens, maar vooral ook hoe ver de nieuwe generatie van de AR-bril is gevorderd ten opzichte van zijn voorganger. Hoewel de aanpassingen eigenlijk maar incrementeel zijn, maken ze een wereld van verschil.
Dat begint al meteen bij het draagcomfort. Waar de eerste HoloLens over mijn voorhoofd durfde wegzakken, blijft de nieuwe bril perfect op zijn plaats. Microsoft verhuisde het computegedeelte naar de achterkant, waardoor het geheel meer in balans is. Bovendien is de bril compacter en weegt hij net iets minder. Tijdens een sessie van tien minuten werd de HoloLens 2 op geen enkel moment hinderlijk om te dragen.
Field of view
De grootste vooruitgang werd geboekt in de field of view (FoV). Het gezichtsveld waarin je de augmented reality – of mixed reality, zoals Microsoft het liever noemt – kan ervaren, was het grootste struikelblok van de eerste HoloLens en werd aanzienlijk uitgebreid. Verdubbeld zelfs, zonder dat je op resolutie inboet.
De HoloLens 2 maakt gebruik van lasers die schijnen op oscillerende spiegels (54.000 cycli per seconde) om met het gereflecteerde licht een beeld te ‘schilderen’ op het glazen vizier van de bril (de waveguides). Het voordeel van de waveguides, ten opzichte van brillen die het beeld rechtstreeks in de retina reflecteren, is dat het beeld niet precies op de ogen gemikt moet worden om te werken. Het laat een helderder beeld toe met een bredere field of view en vraagt minder afstelwerk.
Lees dit: AR voor iedereen: aan de slag met de comfortabele budgethololens van nreal
Bij de HoloLens 2 wordt nagenoeg je hele actieve gezichtsveld gedekt door de AR-laag. Alleen in het periferisch zicht kan je niets waarnemen. Wanneer ik het tandwiel tot recht voor mijn neus bracht, werd een deel ervan afgesneden omdat het buiten het actieve gebied viel. Ook wanneer je rond een model beweegt, moet je erop letten dat je het beeld altijd gecentreerd houdt, of de FoV hakt in de ervaring. Het blijft een nadeel dat je de augmented reality niet kan waarnemen in je perifere zicht, maar de HoloLens 2 werkt al veel frustratie op dat vlak weg.
Microsofts keuze om een vizier te gebruiken, heeft één belangrijk nadeel: ik zag in mijn perifere zicht regelmatig reflecties van omgevingslicht op het glas. Het zat niet zozeer in de weg van de AR-ervaring, maar leidde er wel van af. Daar hadden we bijvoorbeeld geen last van bij de nreal light, die we eveneens op MWC konden uitproberen.
Hand- en oogtracking
Dankzij oog- en handtracking is interactie met de geaugmenteerde omgeving erg intuïtief. Na een korte kalibratie kent de HoloLens 2 heel goed je positie in de ruimte en kan hij de virtuele realiteit er als dusdanig overleggen.
Het indrukken van een knop of vastgrijpen van een object dat in de lucht zweeft, vergt wat oefening omdat je geen duidelijke referentie hebt. De bril zorgt evenwel voor goede begeleiding, met duidelijke visuele feedback. Na een poosje met de bril op je neus en wat geschuifel naar voor en naar achter, krijg je een beter gevoel van de afstanden en gaat de bediening snel wennen.
De HoloLens 2 is bovendien zo goed in het herkennen van je handelingen, dat de interactie erg natuurlijk aanvoelt. Of je nu knijpt, grijpt, drukt of trekt, de HoloLens begrijpt wat je wil bereiken en doet het gewoon. Je hoeft niet na te denken bij de acties die je uitvoert om de virtuele wereld rondom je te manipuleren.
Dankzij de oogtracking kon ik in een lang instructiedocument zonder handgebaren naar beneden scrollen, door met mijn ogen naar beneden te kijken. Als een soort autocue bewoog de tekst uit zichzelf naar boven. De ervaring was niet helemaal naadloos, maar biedt een handige aanvulling als je handen ondertussen met iets anders bezig moeten zijn.
De HoloLens 2 is nog niet de perfecte AR-bril, maar Microsoft zet wel een flinke stap in de goede richting.
Ecosysteem
De HoloLens 2 is nog niet de perfecte AR-bril, maar Microsoft zet wel een flinke stap in de goede richting. Hoewel de nieuwe bril eigenlijk maar een incrementele upgrade is van de vorige generatie, zijn de juiste zaken aangepakt om de gebruikservaring drastisch te verbeteren.
Als de partnerdemo’s op Microsofts stand bovendien één ding duidelijk maakten, dan is het wel dat de toepassingen dit product moeten dragen. De bril is misschien nog niet perfect, maar hij is goed genoeg om een software-ecosysteem te ondersteunen dat een directe meerwaarde biedt in verschillende verticale markten, van de industrie tot de gezondheidssector.
Dat ecosysteem is er vandaag al en maakt in combinatie met Microsofts enterprise-ondersteuning dat de HoloLens 2 eindelijk klaar is om écht in bedrijven te worden ingezet.
De bril lanceert aanvankelijk eerst in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, China, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. De Benelux volgt wellicht in een volgende golf. Voor een los exemplaar betaal je 3.500 dollar. Microsoft biedt daarnaast ook een abonnementsformule met Dynamics 365 Remote Assist voor 125 dollar per gebruiker per maand.
Gerelateerd: Microsoft brengt HoloLens-app voor hulp op afstand naar Android