Microsoft krijgt steun van Trump om TikTok over te nemen in de VS

tiktok

Nadat Amerikaans President Trump eind vorige week dreigde om TikTok te verbieden in de VS, zou er nu een overeenkomst zijn met Microsoft om een overname te faciliteren. De deadline van de overname staat op 15 september.

Eind vorige week deelde President Trump aan een select groepje journalisten op vliegtuig Airforce One dat het TikTok zou verbieden. Volgens hem zou dat zelfs een dag later (zaterdag 01/08) kunnen gebeuren. Het dreigement heeft heel wat in werking gezet. Volgens Reuters heeft Trump nu goedkeuring gegeven aan Microsoft voor een overname.

Microsoft voert al langer gesprekken met ByteDance, eigenaar van TikTok. Trump zou dit weekend van gedacht zijn veranderd om TikTok te verbannen na gesprekken met enkele adviseurs van de Republikeinse partij. Zij hadden schrik dat het verbannen van TikTok een negatief effect zou hebben op de presidentsverkiezingen dit najaar. De app heeft 100 miljoen gebruikers in de VS waarvan 29,5 procent tussen de 20 en 29 jaar is volgens Statista.

“Barbarische daad”

Volgens President Trump deelt Chinese eigenaar ByteDance gegevens van Amerikaanse gebruikers met de Chinese staat. 62 procent van de TikTok-gebruikers in de VS is jonger dan 29 jaar. Chinese staatsmedia spreekt van een “barbarische daad van een schurkenstaat”. De Chinese Global Times schrijft dat de overname door Microsoft politiek getint is. “Het verbannen van TikTok in de VS is puur politiek gemotiveerd omdat de jonge bevolking geen fan is van Trump.”

Bij TikTok blijven ze hameren op het feit dat alle Amerikaanse gebruikersdata in de VS staat opgeslagen. “Er is een strikte controle op toegang tot die data. Bovendien komen de belangrijkste investeerders van de VS. We blijven gebruikersdata beschermen en censureren geen video’s. De Chinese overheid heeft geen toegang tot de Amerikaanse gebruikersdata.” Voor China heeft ByteWise een gelijkaardige dienst: Douyin.

Geen wereldwijde deal

President Trump toont met deze stappen opnieuw dat internationale Chinese fabrikanten en providers goed in het oog houdt. Zo worden ZTE en Huawei geweerd van alle Amerikaanse telecominvesteringen en motiveert het bevriende landen om zoveel mogelijk weg te blijven van beide telecomproviders.

De deadline voor de deal staat op 15 september. Hoeveel Microsoft veil heeft voor TikTok, valt af te wachten. De deal wordt opgevolgd door de Foreign Investment in the United States (CFIUS). Het gaat overigens niet om een wereldwijde deal. De overname van TikTok door Microsoft geldt enkel in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Data van gebruikers in deze landen zou enkel worden bewaard in de VS. Alle back-ups in het buitenland worden onmiddellijk vernietigd na de overname. In alle andere landen blijft huidig eigenaar ByteDance verantwoordelijk voor TikTok.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home