Meta krijgt flinke klappen op de beurs

meta beurscrash

Investeerders tonen geen genade voor de teleurstellende resultaten van Meta. Krijgt het geloof in de metaverse een knauw?

Er staat Meta een zware dag te wachten op beurs. Het bedrijf publiceerde vannacht zijn kwartaalresultaten en die waren allerminst indrukwekkend. De omzet van het bedrijf daalde voor het tweede kwartaal op rij en vooral de nettowinst maakte een forse duik met 52 procent.

Door dat nieuws en de matig optimistische vooruitzichten van Mark Zuckerberg kelderde de aandelen nog voor het openen van de beurs met meer dan twintig procent. Meta moet ook meer dan 75 miljard dollar van zijn marktwaarde inleveren.

(Te) sterk afhankelijk van advertenties

De slechte kwartaalresultaten komen voort uit een cocktail van factoren die Meta tegenzitten. Al treft het bedrijf daar zelf ook lichtjes schuld aan, want het businessmodel is te afhankelijk van advertentie-inkomsten. In tijden van crisis is reclame doorgaans één van de eerste budgetten waar bedrijven op bezuinigen. Dat zagen we al gebeuren tijdens de coronapandemie en wordt nu weer bevestigd.

Verder heeft Meta het ook moeilijk in zijn corebusiness, de sociale media. Facebook mag dan wel nog steeds het platform zijn met de meeste accounts, de concurrentie van TikTok wordt met het kwartaal sterker. Zuckerberg kondigde aan meer te willen investeren in artificiële intelligentie om de platformen relevant te houden.

De (dure) gok op de metaverse

Een ander knelpunt in de financiën zijn de hoge uitgaven die het bedrijf maakt. Die bedragen rond de 85 miljard dollar, en zouden volgend jaar boven de honderd miljard dollar uitkomen. De hoge uitgaven zijn te wijten aan Meta’s shift richting de metaverse, die het bedrijf nu vooral geld kost in plaats van oplevert. De Reality Labs-divisie maakt kwartaal na kwartaal forse verliezen, en dat zal niet onmiddellijk keren volgens Zuckerberg.

lees ook

Werken in de metaverse: Meta Quest Pro richt zich op professioneel gebruik

Desondanks blijft de topman wel geloven in zijn visie. Hij blijft ervan overtuigd dat de investeringen in de metaverse zich uiteindelijk meer dan dubbel zullen terugverdienen. Dat Meta nu even door de zure appel moet bijten, dat hoort er dan maar bij. Toch zijn er ook teken aan de wand dat de bodem nog niet bereikt is. Bloomberg berichtte eind september al dat Meta voor het eerst in zijn bestaan in het personeelsbestand zal snoeien.

Crisis in de techsector

Als het Zuckerberg troost mag bieden, hij staat niet alleen in zijn economische miserie. Ook Alphabet, Microsoft, en Samsung rapporteerde recent financiële resultaten die onder de verwachtingen bleven. De economische onzekerheid raakt zelfs de allergrootsten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home