Omstreden Samsung-topman Jay Y. Lee grijpt officieel de macht

samsung

Samsung Electronics heeft Jay Y. Lee nu ook officieel benoemd tot nieuwe voorzitter van het conglomeraat. De macht blijft zo in de familie Lee.

Samsung Electronics moet zowat het grootste familiebedrijf ter wereld zijn en dat zal ook in de toekomst zo blijven. Met een mededeling van slechts drie zinnen lang maakte Samsung vanochtend de benoeming van Lee Jae-yong, in het westen Jay Y. Lee genoemd, formeel. De 54-jarige Jay Y. Lee is de kleinzoon van Samsung-stichter Lee Byung-chull en de zoon van de in 2020 overleden Lee Kun-hee.

Aan de benoeming van Jay Y. Lee zal altijd een controversieel geurtje hangen. Een juridische vervolging wegens corruptie stond zijn benoeming sinds 2017 in de weg. Lee werd tweemaal naar de gevangenis gestuurd omdat hij de president van Zuid-Korea probeerde om te kopen.

In 2021 veegde huidig president Yoon Suk-yeol plots alle aantijgingen van tafel. Samsung is te belangrijk voor het welvaren van de Zuid-Koreaanse economie om de topman langer uit zijn functie te houden, was de redenering. Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen, om het met de woorden van een bekende auteur te zeggen.

Teleurstellende kwartaalresultaten

Dat Samsung de aanstelling van Jay Y. Lee vandaag bekend maakt, is ook geen toevallige timing. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat legde vanochtend eerder teleurstellende kwartaalresultaten op tafel. De nettowinst daalde met 24 procent ten gevolge van een dip in de verkoop van computerchips (14%), Samsung’s meest winstgevende business tijdens de afgelopen kwartalen.

lees ook

Samsung krijgt jaartje uitstel voor handelsrestricties tegen China

Lee had in de praktijk de touwtjes sinds 2014 al in handen, toen zijn vader wegens gezondheidsproblemen een stap opzij zette. De benoeming lijkt dan ook enkel op papier van waarde te zijn, maar is voor Samsung ook van strategisch belang. Nu hij officieel benoemd is als voorzitter, krijgt Lee veel meer bevoegdheid in het nemen van strategische beslissingen.

“We bevinden ons zonder twijfel op een cruciaal keerpunt. Nu is de tijd om te handelen”, zegt Lee in een statement aan Bloomberg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home