Meta, voorheen bekend als Facebook, kreeg de afgelopen jaren veel te maken met informatielekken en negatieve persberichten. Daarom draait het bedrijf de interne informatiekraan zo goed als dicht voor zijn werknemers. Je zou het bijna een lockdown kunnen noemen.
Facebook of Meta kreeg de voorbije jaren een douche van kritiek over zich heen, vooral dankzij de vele informatielekken en onderzoeken naar het bedrijf. Om de volgende Frances Haugen te dwarsbomen, steekt Meta zijn interne informatie nu achter slot en grendel.
Interne veranderingen
Haugen, die bij de Integrity-dienst werkte om het netwerk veiliger te maken, maakte namelijk informatie uit duizenden interne documenten bekend en zette Meta zo in een slecht daglicht. Het bedrijf reageert door interne veranderingen door te voeren, vooral bij de onderzoeks- en Integrity-dienst.
Enkele bedrijfsleiders, waaronder ook beleids- en communicatieverantwoordelijke Nick Clegg, lieten de voorbije maanden Integrity-onderzoek minder snel doorvloeien naar privégroepen in Workplace, het interne Facebookplatform voor werknemers. Sommige rapporten moesten zelfs herbekeken worden. Daarnaast moeten onderzoeksprojecten tegenwoordig eerst gecheckt worden door meerdere managers voor ze van start kunnen gaan.
Integrity-paraplu
Meta rolde zelfs een ‘Integrity Umbrella’-systeem uit om klokkenluiders een halt toe te roepen. Het systeem laat – op dit moment – 6.000 specifieke werknemers toe zich aan te sluiten bij private Integrity-groepen. Toch hebben ook andere Workplace-groepen de grenscontroles strenger gemaakt.
Enkele werknemers verenigden zich zelfs al in een ‘Examples of Meta Culture trending towards Closed’-groep. Hier blijken volgens The Verge screenshots in te staan van voorgaande open groepen, die plots privé zijn geworden.
Mavis Jones, een woordvoerder van Meta, reageert: “Sinds begin dit jaar zijn we op zoek naar het juiste model van informatiedeling voor het bedrijf, waarin openheid gebalanceerd wordt met het delen van relevante informatie en het behouden van de juiste focus.” Naar eigen zeggen is het proces nog lopende en wil Meta een open cultuur blijven prediken.
Zuckerbergs filosofie
Eén van de kernwaarden van het bedrijf is dan ook ‘Be Open’. Op de jobsite van Meta kan je terugvinden dat geïnformeerde mensen betere beslissingen maken en meer impact hebben. Daarom werkt het bedrijf naar eigen zeggen hard om iedereen zoveel mogelijk bedrijfsinformatie te verschaffen.
Op deze filosofie lijkt Mark Zuckerberg nu terug te komen, gezien Meta met gigantisch veel gelekte informatie om moet gaan. Het bedrijf groeide van ook dan 17.000 werknemers in 2016 tot meer dan 68.000 werknemers op dit moment.
lees ook
Facebook wordt Meta: zelfde monopolist, nieuwe naam, huiveringwekkend toondoof
Te veel werknemers
Andrew Bosworth, CTO bij Meta en hoofd van Workplace, schreef in een brief aan zijn werknemers: “Ik zou nalatig zijn als ik niet erkende dat we wat van het vertrouwen dat ons eerder verenigde, hebben verloren.” Met zijn woorden geeft hij – volgens velen – toe dat het werknemersbestand te groot is geworden om alle informatie open en bloot te kunnen delen.
Negatieve gevolgen
Volgens Matt Perault, voormalig beleidsdirecteur bij Facebook, geeft aan dat er ook negatieve gevolgen aan de nieuwe regels kunnen vasthangen. Werknemers krijgen namelijk minder toegang tot informatie die hun toestaat hun job beter uit te oefenen en betere beslissingen te maken.
Werknemers zijn zelf ook niet blij met deze ‘quarantaine’. Ze denken dat het op deze manier moeilijker wordt om samen te werken over departementen heen en dat het nieuwe beleid wel eens voor meer lekken zou kunnen zorgen.