Magic Leap beschuldigt oprichter Nreal van gestolen bedrijfsgeheimen

Ex-werknemer Chi Xu heeft het bedrijf in 2016 verlaten om een eigen bedrijf te starten. Gedurende 13 maanden zou ex-engineer Chi Xu confidentiële informatie hebben verkregen waarmee het nu de Nreal-bril op de markt wil brengen.

Magic Leap is een Amerikaans bedrijf dat over zeven jaar meer dan 2 miljard dollar heeft geïnvesteerd om een augmented realitybril te lanceren. Ongeveer een jaar geleden werd de Magic Leap One geïntroduceerd aan het grote publiek.

Ontwikkelaars kunnen vandaag een Creator Edition op de kop tikken voor 2.295 dollar. Na jaren van geheimhouding was het eerste product ietwat een teleurstelling. Het potentieel zit er, maar er moet eerst nog heel wat verfijnd worden.

Opeens was daar begin dit jaar op CES in Las Vegas Nreal, een fabrikant die ook een AR-bril op de markt wil brengen met een verfijnd design en lage instapprijs. Chi Xu, hoofd van Nreal, wil de bril later dit jaar lanceren aan een haarscherpe prijs van 499 dollar en gebruikt je smartphone (met compatibele Qualcomm Snapdragon 855-chip) om AR-beelden door de bril te tonen.

Fraude en oneerlijke concurrentie

Magic Leap voelt zich bedrogen door Chi Xu, een ex-engineer die in 2016 13 maanden voor het bedrijf heeft gewerkt. Volgens het bedrijf zou Xu confidentiële informatie hebben gebruikt om snel een lichtgewicht prototype te kunnen bouwen dat opvallend sterk op de Magic Leap One lijkt.

Bovendien veroordeelt het bedrijf Xu dat hij in 2016 nooit zijn werk heeft gedaan en al aan de lancering van Nreal werkte door bedrijfsgeheimen te verzamelen. De Nreal AR-bril zou volgens Magic Leap op minder dan twee jaar zijn ontwikkeld. “Zoiets zou enkel mogelijk zijn door het stelen van gegevens”, zegt het bedrijf. Het heeft daarom een rechtszaak gespannen tegen Xu waarbij Magic Leap zijn ex-werknemer beschuldigt van contractbreuk, fraude en oneerlijke competitie.

Op Mobile World Congress in Barcelona eerder dit jaar hebben we de Nreal AR-bril kort mogen testen. We waren heel sterk onder de indruk van het design en de heel brede field of view vergeleken met Magic Leap en Microsoft HoloLens. Ontwikkelaars kunnen binnenkort met de bril aan de slag voor 1.000 dollar inclusief een kleine computer met een Qualcomm Snapdragon 855 aan boord.

Gerelateerd: AR voor iedereen: aan de slag met de comfortabele budgethololens van nreal

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home