Tanende pc-markt weegt op jaarcijfers Lenovo

lenovo pc

Lenovo sluit zijn fiscale jaar af met een omzetdaling van 75 procent, grotendeels te wijten aan een de aanhoudende dip in de pc-verkoop. Andere segmenten doen het gelukkig beter.

Lenovo maakte de financiële resultaten voor het fiscale jaar 2022 bekend, dat het officieel pas afsloot op 31 maart. Tijdens het afgelopen kwartaal realiseerde het Chinese technologiebedrijf 12,63 miljard dollar omzet binnen, 24 procent minder dan in de eerste drie maanden van 2022. De winst zonder belastingen daalde met maar liefst 75 procent naar 130 miljoen dollar. Op jaarbasis bedraagt de omzetdaling 14 procent (61,94 miljard dollar) en de winstdaling 23 procent (2,13 miljard).

Dalende pc-verkoop

Die cijfers lijken dramatisch, maar moeten ook in perspectief geplaatst worden. Dat Lenovo minder inkomsten heeft, is te wijten aan de dalende verkoop van pc’s. Deze bedrijfstak bracht 33 procent minder binnen dan in het boerenjaar 2021.

Daar heeft niet alleen Lenovo last van, ook concurrenten zoals HP zien dat de dalende pc-verkoop een impact heeft op de bedrijfsresultaten. De marktleiderspositie van Lenovo is daardoor ook niet bedreigd geraakt, volgens de cijfers van IDC heeft de fabrikant 22 procent van de markt in handen. Analisten zijn voorzichtig positief dat de vraag naar pc’s stilaan weer zal stabiliseren, en ook CEO Yanqing Yang verwacht aan het einde van dit kwartaal weer zwartere cijfers te kunnen rapporteren.

Andere bedrijfsdivisies doen het overigens stukken beter. De Infrastructure Solutions-groep, die onder meer servers verkoopt, zag de inkomsten stijgen van 1,4 miljard naar 2,2 miljard. De Solutions and Services-tak was dan weer goed voor 6,6 miljard dollar, tegenover 5,4 miljard vorig jaar. Het toont dat Lenovo nog voldoende stokken achter de deur heeft om de dip op de pc-markt op te vangen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home